Σύμφωνα με τον Προκόπιο (500-565 μ.Χ) κατά τον 6ο μ.Χ. αιώνα η Ήπειρος έως την Επίδαμνο (σημερινό Δυρράχιο στην κεντρική Αλβανία) κατοικούνταν από Έλληνες Ηπειρώτες.
«του δε κόλπου εκτός πρώτοι μεν Έλληνές είσιν, Ηπειρώται καλούμενοι, άχρι Επιδάμνου πόλεως, ήπερ επιθαλασσία οικείται.»
Συμπερασματικά, η Ήπειρος έως την κεντρική Αλβανία εξακολουθεί κατά τον 6ο μ.Χ. αιώνα να κατοικείται αμιγώς από Έλληνες.
Μέσω αυτών των αδιαμφισβήτητων στοιχειών για ακόμη μια φορά φανερώνεται η επί αιώνων παρουσίας μας στο χώρο έως και τη σημερινή μέση Αλβανία, την ίδια στιγμή που η πρώτη αναφορά για Αλβανούς γίνεται μετά τον 11ο αιώνα.
Σε ένα χώρο όπως η Αλβανία, όπου έδρασαν δύο πολυγραφότατοι λαοί, οι Έλληνες και οι Λατίνοι, θα ήταν αδύνατον να μην αναφερθούν στην παρουσία αυτού του λαού στην περιοχή. Αυτή είναι η μεγαλύτερη απόδειξη της μη αυτοχθονίας τους. Οι Αλβανοί είναι επήλιδες σε εδάφη Ελληνικά. Καλό είναι λοιπόν να μην εκπλήσσονται που μόνο ελληνικές αρχαιότητες ανευρίσκονται στη χώρα τους.
* Παρατηρούμε ότι ενώ τον 6ο αιώνα έχει περιοριστεί η χρήση του ονόματος «Έλληνας» με την εθνοτική του σημασία και έχει αντικατασταθεί με το όνομα «Γραικός», ωστόσο δεν έχει εκλείψει η χρήση του εντελώς.
Διαβάστε επίσης:
Μετά την εγγραφή σας, θα λαμβάνετε email για κάθε νέα δημοσίευση.
Σχόλια 4
Εξαιρετικό άρθρο. Καλό είναι σε τέτοια άρθρα, οι παραπομπές να αναφέρονται (πχ Βιβλίο τάδε, σελίδα τάδε, παράγραφος τάδε), ώστε όσοι ερευνούν την ορθότητα τώτοιων περιπτώσεων, να μπορούν εύκολα να κάνουν τον απαραίτητο έλεγχο. Συγχαρητήρια! Εκεί που κάποιοι άλλοι μιλούν αορίστως και αερολογούν, εμείς μιλάμε με στοιχεία και αποδείξεις!!!
Αν αυτό είναι το επιχείρημά σου για να ακυρώσεις τις αποδείξεις, το έχεις χάσει το παιχνίδι. Ψάξε πόσες αλβανικές προπαγανδιστικές σελίδες αερολογούν και έλα μετά να μου πεις. Απόγονοι ιλλυριών χωρίς καμία απόδειξη και με Ελληνοσέρβο εθνικό ήρωα.
Δεν βλέπω τον λόγο γιατί πρέπει να με αντιμετωπίζεις με ένταση αγαπητέ μου. Δεν αμφισβητώ το άρθρο, ίσα ίσα που το αποκαλώ εξαιρετικό. Η υπόδειξη που εντελώς καλόπιστα κάνω είναι επειδή δεν είναι εύκολο όταν κάνω μια κουβέντα με κάποιους να τους δείχνω το άρθρο αυτό, αντίθετα είναι πολύ πιο βολικό να τους δίνω μια παραπομπή ("βιβλίο τάδε, σελίδα τάδε" και το θέμα λήγει εκεί). Άλλωστε όλα τα επίσημα στοιχεία και τεκμηριώσεις βασίζονται σε παραπομπές, γιαυτό και το είπα. Με εκτίμηση, DfA
Εξαιρετική ιστορική πηγή, ελπίζω να το αναφέρουν και στα Ελληνικά Πανεπιστήμια!!!