Προσκύνημα στους Άταφους Ήρωες του Έπους 1940/41 στη Βόρειο Ήπειρο – Χρέος Όλων των Ελλήνων

Προσκύνημα στους Άταφους Ήρωες του Έπους 1940/41 στη Βόρειο Ήπειρο – Χρέος Όλων των Ελλήνων

Το Παράρτημα ΕΑΑΣ Νομού Ξάνθης πραγματοποίησε, για 5η συνεχή χρονιά, Προσκύνημα στη Β. Ήπειρο, από 22 έως 26 Σεπ. 2019, υλοποιώντας την επιθυμία, μελών του και ανά την Ελλάδα Φίλων του.

Σκοπός του ταξιδιού ήταν η απότιση της οφειλόμενης ελάχιστης Τιμής στη Μνήμη των Ηρώων προγόνων μας, που στο Έπος του 1940/41 πολέμησαν μέχρι της τελευταίας ρανίδας του αίματός τους, για την Ελευθερία της Πατρίδος. Μεγάλος ο φόρος του αίματος, 7976 ήρωες πρόγονοί μας παραμένουν εκεί, στην Κλεισούρα, στον Μοράβα, στην Τρεμπεσίνα, στο Υψ. 731 και σε άλλα πεδία των μαχών της Βορείου Ηπείρου. Συνεχίζουν να παραμένουν δυστυχώς άταφοι ύστερα 78 χρόνια με τα οστά διάσπαρτα στα πεδία των μαχών ή θαμμένοι σε ομαδικούς τάφους χωρίς σταυρό ή σε οστεοφυλάκια, περιμένοντας άδεια για την ταφή τους !!!

Στο ''προσκλητήριο μας'' αυτό, παρουσιάστηκαν μέλη μας, συνάδελφοι απόστρατοι Αξιωματικοί όλων των βαθμών, ένας Επίτιμος Υπαρχηγός ΓΕΣ, Επίτιμοι Διοικητές Σχηματισμών και Διευθύνσεων Όπλων και Σωμάτων του ΓΕΣ, όπως και εκλεκτοί Φίλοι του Παραρτήματος από όλη σχεδόν την Ελλάδα. Είχαμε συνταξιδιώτες, από την Καλαμάτα μέχρι την Κομοτηνή, την Ίμβρο και τη Χίο. Συνολικά 80 προσκυνητές –συνταξιδιώτες με δύο (2) λεωφορεία, που ξεκίνησαν ταυτόχρονα στις 07:00 της 22 Σεπ.'19 από την ΑΘΗΝΑ με αρχηγό του τον Πρόεδρο του Παραρτήματος ΕΑΑΣ Ξάνθης και το άλλο την ΞΑΝΘΗ, με αρχηγό του τον Αντιπρόεδρο, που αντάμωσαν στο Τελωνείο του Μαυροματίου στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας.

Επισκεφτήκαμε τους τόπους της θυσίας και τα γνωστά Στρατιωτικά νεκροταφεία, το οστεοφυλάκιο του Ι. Ν. του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο ΔΕΛΒΙΝΟ, τους Αγ. ΣΑΡΑΝΤΑ, τους τάφους στον περίβολο του σπιτιού της κ. Ερμιόνης Μπρίγκου στην ΧΙΜΑΡΑ, στο Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου στην ΚΛΕΙΣΟΥΡΑ, στο υψ.731 και στους ΒΟΥΛΙΑΡΑΤΕΣ.

Στο πλαίσιο του ταξιδιού μας συνδυάστηκε επίσκεψη και προσφορά σχολικού εξοπλισμού, γραφικής ύλης και αθλητικών ειδών στα σχολεία της Ομογένειας «ΟΜΗΡΟΣ» στη Χιμάρα , «ΠΝΟΗ ΑΓΑΠΗΣ» στο Αργυρόκαστρο και τον Μεσοπόταμο, στο Γυμνάσιο – Λύκειο «ΠΑΝΤΕΛΗ ΣΩΤΗΡΗ» στο Αργυρόκαστρο και στα Ενιαία Σχολεία Δερβιτσάνης και Βουλιαρατίου όπου το 90% των μαθητών είναι παιδιά της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητος. Τα είδη αγοράστηκαν με τα χρήματα επωνύμων και ανωνύμων δωρητών που προσέτρεξαν στη σχετική έκκλησή μας. Δώρα επίσης μετέφεραν και επέδωσαν, ο Σύνδεσμος Αποστράτων Αστυνομικών Αθηνών, ο Σύλλογος Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Μεσσηνίας, καθώς και πολλοί συνταξιδιώτες μας. Το οδοιπορικό μας ,με τις κύριες δραστηριότητες κατά ημέρα, ήταν :

1η Ημέρα: 22 Σεπτεμβρίου 2019 ( Σαγιάδα - Δέλβινο - Αγ. Σαράντα)

Ξεκινώντας από Ξάνθη μέσω ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ και από Αθήνα μέσω Ρίου-Αντιρρίου και ΙΟΝΙΑΣ ΟΔΟΥ οι επιβαίνοντες των δύο λεωφορείων συναντηθήκαμε στον Μεθοριακό Σταθμό Μαυροματίου στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας, από όπου και εισήλθαμε εισήλθαμε στη Βόρειο Ήπειρο, όπου συναντήσαμε και τους γηγενείς ξεναγούς μας την κα. Έλενα Καλούδη από τη Δερβιτσάνη και τον κ. Δημήτρη Γκούλιο. Πρώτος μας σταθμός το χωριό ΔΕΛΒΙΝΟ, κοντά στους Αγίους Σαράντα, όπου στο οστεοφυλάκιο που υπάρχει κάτω από το καμπαναριό του Ι.Ν. του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, φυλάσσονται τα οστά των σωρών 19 νεκρών Ελλήνων στρατιωτικών που ανευρέθηκαν στην περιοχή. Τελέσαμε Τρισάγιο, στεφάνι κατέθεσε ο Υπτγος ε.α. Ιωάννης Πριόβολος, τηρήσαμε ενός λεπτού σιγή και όλοι εμείς μαζί με τους παρισταμένους ομογενείς κατοίκους ψάλλαμε με συγκίνηση τον Εθνικό Ύμνο.

Αναχωρήσαμε κατευθυνόμενοι προς τους Αγίους Σαράντα όπου αφού εγκατασταθήκαμε στα ξενοδοχείο μας, το βράδυ συνδιασκεδάσαμε σε παρακείμενο εστιατόριο με παραδοσιακή ελληνική μουσική και τραγούδια.

2η Ημέρα: 23 Σεπτεμβρίου 2019 (Μεσοπόταμος - Χειμάρρα- Αυλώνα)

Επισκεφθήκαμε το χωριό ΜΕΣΟΠΟΤΑΜΟΣ όπου λειτουργεί το Κολλέγιο «ΠΝΟΗ ΑΓΑΠΗΣ» υπό την αιγίδα της Ι. Μητροπόλεως Αργυροκάστρου. Μας υποδέχθηκαν οι καθηγητές και οι μαθητές του Κολλεγίου. Παρακολουθήσαμε μια σύντομη ενημέρωση για τις δραστηριότητές του και επιδώσαμε τα δώρα που προοριζόταν για αυτό.

Στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε μέσω της παραλιακής οδού από Αγίους Σαράντα προς ΧΕΙΜΑΡΡΑ. Επισκεφτήκαμε το Ελληνικό Σχολείο «ΟΜΗΡΟΣ» όπου μας υποδέχθηκε η Διευθύντριά του κα Σοφία Παπαγιάννη, οι δάσκαλοι και οι μαθητές του σχολείου. Επιδώσαμε τα δώρα που κάλυψαν όλες τις ανάγκες του σχολείου, ενημερωθήκαμε για τη λειτουργία του από την γηγενή δασκάλα κα Παναγιώτα Νεράντζη και ξεναγηθήκαμε στις αίθουσές του. Τα παιδιά του σχολείου μας αντάμειψαν χορεύοντας ένα Χειμαρριώτικο δημοτικό τραγούδι ειδικά για μας και μας προσέφεραν δώρα χειροτεχνημένα από τους ίδιους Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Παρατήματος της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ» Χειμάρρας κ. Φρέντης Μπελέρης, μας επέδωσε αναμνηστική πλακέτα για την διαχρονική υποστήριξη της Ελληνικής παιδείας στη Χειμάρρα και ανταποδώσαμε προσφέροντάς του αναμνηστικό πίνακα της Ξάνθης.

Ο επόμενος προορισμός μας ήταν το σπίτι της κ. Ερμιόνης Μπρίγκου, η οποία στην αυλή του σπιτιού συνεχίζει να φυλάει ακόμη και σήμερα θαμμένους τις σωρούς έξι (6) νεκρών Ελλήνων στρατιωτών οι οποίοι έπεσαν εκεί τον Απρίλιο 1941, λίγες μέρες πριν τη σύμπτυξη του Ελληνικού Στρατού και ο πατέρας της ενταφίασε στο κτήμα του και με κίνδυνο της ζωής του απέκρυπτε το σημείο ταφής τους από τις Ιταλικές και Αλβανικές αρχές, έργο που μετά το θάνατό του συνέχισε και η κόρη του. Μας υποδέχθηκε με συγκίνηση στην αυλή της. Τελέσαμε τρισάγιο στο μνημείο των έξι πεσόντων στρατιωτών ενώ το τιμητικό στεφάνι κατατέθηκε από τον Αντγο ε.α Χρήστο Μπίκα. Η κ. Ερμιόνη Μπρίγκου, στη συνέχεια αφηγήθηκε με τη χαρακτηριστική γλυκιά και σεμνή φωνή της τις αναμνήσεις της από τον πόλεμο και την απόκρυψη των σωρών των νεκρών στρατιωτών. Την αποχαιρετήσαμε με την ευχή να την έχει καλά ο Θεός ώστε να την συναντήσουμε στην επόμενη επίσκεψή μας.

Γευματίσαμε στην παραλία της Χειμάρρας σε καταστήματα ομογενών και αναχωρήσαμε για την πόλη της Αυλώνας όπου και διανυκτερεύσαμε.

3η Ημέρα: 24 Σεπτεμβρίου 2019 (Αυλώνα - Τάφος Αγίου Κοσμά του Αιτωλού - Αργυρόκαστρο)

Συνεχίσαμε το ταξίδι μας κατευθυνόμενοι προς το Φίερι στην Ιερή Μονή του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού και προσκυνήσαμε τον τάφο του Αγίου. Στη συνέχεια μέσω Τεπελενίου κατευθυνθήκαμε προς ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ. Τις απογευματινές ώρες ξεναγηθήκαμε στο κάστρο της πόλης και στη συνέχεια συμμετείχαμε στον Εσπερινό στον επιβλητικό Καθεδρικό Μητροπολιτικό Ναό της Αναστάσεως, όπου αφού μας καλωσόρισε ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου κ. κ. Δημήτριος, μεταβήκαμε στο 9χρονο Ελληνο-Αλβανικό Σχολείο, «Πνοή Αγάπης», που βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του ναού και λειτουργεί υπό την αιγίδα της Μητροπόλεως Αργυροκάστρου, όπου επιδώσαμε και τα δώρα μας. Η Διευθύντρια του σχολείου, η ομογενής κ. Κουρεμένου Μελπομένη, μας υποδέχθηκε και μας προσέφερε αναψυκτικά και γλυκά και μας ενημέρωσε για τα θέματα του σχολείου και για τη γενική εκπαίδευση της ομογένειας. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Αργυρόκαστρο κ. Λάμπρος Κακίσης και ο Εκπαιδευτικός Σύμβουλος της Ελλάδος στην Αλβανία κ.Βασίλειος Σωτηρούδας, τον οποίο και τιμήσαμε με την πλακέτα της ΕΑΑΣ ως αναμνηστικό της συνεχούς και αψόγου συνεργασίας μας. Στη συνέχεια ακολούθησε ενημέρωση – ομιλία, με προβολή φωτογραφιών και βίντεο, για τον ¨Επικό Αγώνα του Υψώματος 731¨ αλλά και τον ρόλο του Παραρτήματος ΕΑΑΣ Ξάνθης στα προσκυνηματικά αυτά ταξίδια, από τον Πρόεδρο του Παραρτήματος Υπτγο ε.α. Γεώργιο Γεωργιάδη.

4η Ημέρα: 25 Σεπτεμβρίου 2019 (Αργυρόκαστρο - Κλεισούρα – Υψ 731 – Αργυρόκαστρο)

Αναχωρήσαμε από το ξενοδοχείο με προορισμό μας το Γυμνάσιο- Λύκειο «ΠΑΝΤΕΛΗ ΣΩΤΗΡΗ» μέσα στο Αργυρόκαστρο. Το σχολείο αυτό αν και Δημόσιο, η εκπαίδευση γίνεται στην ελληνική γλώσσα και ήταν η παλιά ακαδημία από όπου αποφοιτούσαν οι δάσκαλοι της ελληνικής μειονότητος. Μας υποδέχθηκαν οι καθηγητές και τα παιδιά απαγγέλλοντας ποιήματα και χορεύοντας παραδοσιακούς ηπειρώτικους χορούς, ενώ η Διευθύντρια της Εκπαιδεύσεως του Αλβανικού Υπουργείου Παιδείας μας ευχαρίστησε για την αμέριστη βοήθεια προς το σχολείο. Συνεχίσαμε προς ΤΕΠΕΛΕΝΙ-ΚΛΕΙΣΟΥΡΑ και λίγα χιλιόμετρα πριν την ΚΛΕΙΣΟΥΡΑ, εν μέσω των επιβλητικών και αγρίας ομορφιάς υψωμάτων της στενωπού, υψώνεται ένας τεράστιος σταυρός του ολοκαίνουργιου Μοναστηριού του Αγίου Νικολάου στο χώρο του οποίου πρόσφατα έχουν ενταφιαστεί τα οστά των πεσόντων ηρώων που φυλάσσονταν μέχρι πέρυσι σε μεταλλικά οστεοφυλάκια μέσα στον Ιερό Ναό περιμένοντας την άδεια ταφής από το Αλβανικό κράτος, καθώς και τα οστά των ανευρεθέντων στις ανασκαφές του χωριού ΔΡΑΓΟΤΙ Κλεισούρας Τελέσαμε τρισάγιο, ενώ στεφάνι κατατέθηκε από τον Επίτιμο Β΄ Υπαρχηγό ΓΕΣ Αντγο ε.α. Ευστράτιο Κατσουλώτο, τηρήσαμε ενός λεπτού σιγή και ο Εθνικός μας Ύμνος αντήχησε για μια ακόμη φορά, στη στενωπό της Κλεισούρας.

Αμέσως μετά αναχωρήσαμε για τον κύριο σκοπό της επίσκεψής μας, το προσκύνημα στο Ύψωμα 731, που το όνομά του έχει χαραχτεί στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, τις ''Θερμοπύλες που δεν έπεσαν ποτέ''. Μετά από διαδρομή μιας και πλέον ώρας στα δύσβατα δρομολόγια γεμάτα πέτρες και νεροφαγώματα τα 9 μικρά λεωφορεία που μισθώσαμε σκαρφάλωσαν πάνω στις απότομες πλαγιές των υψωμάτων και φτάσαμε στο λιτό μνημείο των Ελλήνων Ηρώων πάνω στο Ύψωμα 731 ακριβώς δίπλα στη μαρμάρινη πλάκα που τοποθετήσαμε στις 27 Ιουν 2015 «ΑΘΑΝΑΤΟΙ!!!!, ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ ΥΨΩΜΑΤΟΣ 731 ΤΑΠΕΙΝΑ ΠΡΟΣΚΥΝΟΥΜΕ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΣΑΣ».

Ακολούθησε ενημέρωση από τον Πρόεδρο του Παραρτήματος, Υπτγο ε.α. Γεώργιο Γεωργιάδη και περιγραφή του τιτάνιου αγώνα που δόθηκε από 9 - 26 Μαρ.1941. Τελέσαμε Τρισάγιο, ενώ τιμητικό στεφάνι κατέθεσε ο Υπτγος ε.α. Γεώργιος Κυριαζής, και ο εκ Χίου ορμώμενος κ. Ευστράτιος Βενέτος, προς τιμή των Χίων πεσόντων ηρώων στην περιοχή. Τηρήσαμε ενός λεπτού σιγή και ψάλλαμε όλοι μαζί, με δάκρυα στα μάτια και ρίγη συγκίνησης, τον Εθνικό Ύμνο.

Επιστρέψαμε στο Αργυρόκαστρο και το βράδυ όλοι οι συνταξιδιώτες διασκεδάσαμε με ελληνικούς χορούς και τραγούδια στο ελληνικό χωριό ΤΕΡΙΑΧΑΤΕΣ.

5η Ημέρα: 26 Σεπτεμβρίου 2019 (Αργυρόκαστρο - Δερβιτσάνη – Βουλιαράτες – Καλπάκι - Ξάνθη ή Αθήνα)

Πρώτος σταθμός της ημέρας το αμιγές ελληνικό χωριό ΔΕΡΒΙΤΣΑΝΗ κοντά στο Αργυρόκαστρο όπου για πρώτη φορά επισκεφθήκαμε το Δημοτικό σχολείο του χωριού, που φοιτούν παιδιά της ελληνικής εθνικής μειονότητος. Επιδώσαμε τα δώρα μας και συνομιλήσαμε με δασκάλους και παιδιά πριν κατευθυνθούμε προς την εκκλησία του χωριού τον Ιερό Ναό «Κοιμήσεως της Θεοτόκου» που οικοδομήθηκε το 1870, για να ανάψουμε το κερί μας.

Συνεχίσαμε προς το χωριό ΒΟΥΛΙΑΡΑΤΕΣ στην είσοδο του οποίου υπάρχει το Στρ. Νεκροταφείο, στον προαύλιο χώρο του Ι.Ν. της Αγίας Σκέπης. Εκεί είχαν ταφεί με τα επώνυμά τους οι 59 Έλληνες στρατιωτικοί που κατέληξαν από τα τραύματά τους στο πεδινό χειρουργείο που είχε αναπτυχθεί στο χωριό. Τους τάφους αυτούς φρόντιζε ο ομογενής Ιωάννης Μπάκος και όταν το καθεστώς Εμβέρ Χότζα επέβαλε την καταστροφή επί ποινή θανάτου όλων των θρησκευτικών μνημείων φρόντισε να κρύψει τους σταυρούς των τάφων και αφού κατέγραψε επακριβώς τις θέσεις τους, τηρούσε με πλήρη μυστικότητα τον κατάλογο με τα ονόματα των νεκρών. Μετά το 1991 ιδρύθηκε το σημερινό στρατιωτικό νεκροταφείο και συνεχιστής του έργου του πατέρα του είναι σήμερα ο γιός του, Γεώργιος. Μπάκος, ο οποίος μας υποδέχθηκε και μας ενημέρωσε. Τελέσαμε Μνημόσυνο και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων εκ μέρους της ΕΑΑΣ από τον Υπτγο ε.α Δημοσθένη Ρούκα και εκ μέρους του Συνδέσμου Αποστράτων Αξιωματικών Σωμάτων Ασφαλείας Μεσσηνίας από τον Αντγο (ΕΛΑΣ) ε.α. Γρηγόριο Δουμετζιάνο. Τηρήσαμε ενός λεπτού σιγή και ψάλλαμε όλοι μαζί τον Εθνικό μας Ύμνο.

Τελευταία μας στάση επί Βορειοηπειρωτικού εδάφους, το Σχολείο Βουλιαρατίου, όπου επιδώσαμε δώρα και περιηγηθήκαμε το σχολείο, ένα παλιό επιβλητικό πέτρινο κτίριο με ζωγραφισμένη σε ένα τοίχο του μία μεγάλη Ελληνική σημαία.

Αναχωρήσαμε για τον μεθοριακό σταθμό της Κακαβιάς αφού προηγουμένως αποχαιρετήσαμε τους ξεναγούς μας Έλενα και Δημήτρη ευχαριστώντας τους για την τόσο λεπτομερή και εμπεριστατωμένη ξενάγηση και ενημέρωση που μας έκαναν.

Πήραμε το δρόμο της επιστροφής και σταματήσαμε στο Πολεμικό Μουσείο Αγώνα 1940 στο Καλπάκι Ιωαννίνων, όπου μας υποδέχθηκε ο Διοικητής της 8ης ΕΑΝ, υπεύθυνης Μονάδας για το Μουσείο. Επακολούθησε ενημέρωση για την ΜΑΧΗ ΕΛΑΙΑΣ –ΚΑΛΑΜΑ, προβολή VIDEO και επίδειξη των εκθεμάτων του Πολεμικού Μουσείου από στρατιώτες ξεναγούς.

Εδώ αποχωριστήκαμε τους φίλους συνταξιδιώτες μας που κατευθύνθηκαν μέσω ΙΟΝΙΑΣ ΟΔΟΥ προς Ν. Ελλάδα και εμείς μέσω ΕΓΝΑΤΙΑΣ προς Ξάνθη, υποσχόμενοι να συναντηθούμε σύντομα.

Οι μαχητές έκαναν το καθήκον τους. Οι 7.976 που έπεσαν, στα πεδία των μαχών στη Β. Ήπειρο, δεν απαιτούν ούτε διαμαρτύρονται αλλά περιμένουν από εμάς τους επιγενόμενους να κάνουμε το δικό μας καθήκον.

Ευχαριστούμε όσους και όσες συμμετείχαν στο φετινό μας Προσκύνημα, αφού με την παρουσία τους έδειξαν έμπρακτα, ότι εμείς που ζούμε στην Μητέρα Πατρίδα την Ελλάδα, δεν ξεχνούμε τους ηρωϊκούς μας νεκρούς και ταυτόχρονα ότι είμαστε στο πλευρό των κατοίκων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, συντελώντας έτσι στη διατήρηση και ενδυνάμωση των δεσμών μας, αναγνωρίζοντας το σημαντικό Εθνικό έργο που επιτελούν, κρατώντας ζωντανό τον Ελληνισμό και την Ελλάδα, στην ευαίσθητη αυτή περιοχή.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου