Η κεφαλή του Μ. Αλεξάνδρου στο αρχαιολογικό μουσείο Θάσου

Η κεφαλή του Μ. Αλεξάνδρου στο αρχαιολογικό μουσείο Θάσου

Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού κάθε εβδομάδα αναδεικνύει στον επίσημο λογαριασμό του στο Facebook ένα ξεχωριστό έκθεμα από τα μουσεία της χώρας. Αυτή την εβδομάδα η επιλογή έγινε από το αρχαιολογικό μουσείο της Θάσου και αφορά τον Μέγα Αλέξανδρο.

Η ανάρτηση του υπουργείου αναφέρει:

«Το όμορφο νεανικό πρόσωπο με τα σφριγηλά μάγουλα, τα σαρκώδη χείλη τα εκφραστικά μάτια, οι πλούσιοι βόστρυχοι που πλαισιώνουν το πρόσωπο σαν χαίτη λιονταριού και η ελαφρά στροφή του προσώπου προς τα δεξιά του, οδήγησαν τους μελετητές στην άποψη ότι η κεφαλή της Θάσου είναι ένα ακόμη πορτραίτο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ένας Αλέξανδρος Θεός, η λατρεία του οποίου στη Θάσο είναι γνωστή από επιγραφή του τέλους του 4ου π.Χ αιώνα.

Η ανδρική κεφαλή μεγαλύτερη του φυσικού μεγέθους, από τοπικό μάρμαρο, βρέθηκε μέσα στο στρώμα καταστροφής ενός ορθογωνίου κτιρίου στην αρχαία δημόσια πλατεία που αναπτύσσεται στη ΒΑ γωνία της αγοράς. Το κτίριο ταυτίστηκε από τους ανασκαφείς με ναό.

Επισκεφτείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο της Θάσου, ένα από τα παλαιότερα μουσειακά κτίρια του βορειοελλαδικού χώρου και παρακολουθήστε μέσα από τις συλλογές του, την ιστορική διαδρομή του νησιού από τα προϊστορικά μέχρι και τα βυζαντινά χρόνια. Θαυμάστε την αξιόλογη αρχαϊκή κεραμική των Κυκλαδικών και Βορειοανατολικών εργαστηρίων, αλλά και των ντόπιων κεραμέων που αφομοιώνουν δημιουργικά τις επιδράσεις από τον κόσμο του Αιγαίου και της Ανατολής. Το μουσείο διαθέτει μία από τις πλουσιότερες για επαρχιακό μουσείο, συλλογές μαρμάρινων γλυπτών, ολόγλυφων και ανάγλυφων έργων από το περίφημο θασιακό μάρμαρο, αλλά και πεντελικό και παριανό».

ΑΠΕ ΜΠΕ


Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου