​Τιμητική πλακέτα στον εκδότη Νίκο Νίκα από την «ΑΣΑ»

asa-nikas

Δελτίο τύπου

Απονομή τιμητικής πλακέτας στον εκδότη Νίκο Νίκα για την πολύτιμη στήριξη και συνεισφορά του στη Βορειοηπειρωτική κοινότητα και στην ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτισμού της Βορείου Ηπείρου

Τιμητική πλακέτα στον εκδότη κ. Νίκο Νίκα ως ένδειξη αναγνώρισης και τιμής του συγγραφικού του έργου και της πολυετής δράσης και προσφοράς του στα Γράμματα και τον Πολιτισμό, απένειμε ο Επικεφαλής της παράταξης «Ανεξάρτητη Συμμαχία για την Αττική» κ. Ανδρέας Κούρτης. Η απονομή πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής 18 Νοεμβρίου 2022 στα γραφεία της παράταξης, στην Περιφέρεια Αττικής. Στην απονομή παραβρέθηκαν η συνεργάτης του Περιφερειάρχη Αττικής και υπεύθυνη για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, κα. Αμαλία Ρόντου καθώς και οι δημοσιογράφοι κα. Άννα Τσίμου και κα. Ελένη Καραθάνου.

Ο Επικεφαλής της παράταξης κ. Κούρτης συνεχάρη θερμά τον καταξιωμένο εκδότη για τη συνολική του προσφορά όλα αυτά τα χρόνια, εξήρε την πολύτιμη στήριξη και συνεισφορά του στην Βορειοηπειρωτική κοινότητα και στην ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτισμού της Βορείου Ηπείρου, μέσα από την έκδοση βιβλίων δεκάδων Βορειοηπειρωτών διανοούμενων και προσωπικοτήτων με κύρος σε διάφορους κλάδους της επιστήμης, της τέχνης και του πολιτισμού.

Επιπρόσθετα, ο κ. Κούρτης συνεχάρη τον κ. Νίκα για την έκδοση του νέου περιοδικού «ΒΟΤΡΥΣ», το οποίο στις σελίδες του θα φιλοξενεί τον ανθό του Βορειοηπειρωτικού πνεύματος και θα αποτελέσει τόπο συνάντησης, μοιράσματος και μνήμης, προκειμένου να μην ξεχνούν οι παλιοί και για να μαθαίνουν οι επόμενες γενιές. Ο κ. Κούρτης μεταξύ άλλων δήλωσε: «Η αγάπη σας για την Βόρειο Ήπειρο είναι αδιαμφισβήτητη. Νιώθουμε ευγνωμοσύνη για την ανεκτίμητη προσφορά σας όλα αυτά τα χρόνια για την ανάδειξη του έργου της Βορειοηπειρωτικής διανόησης, καθώς με την πένα τους, την φωνή τους και τις προσωπικές τους μαρτυρίες πάλεψαν και παλεύουν για την ευαισθητοποίηση και την αφύπνιση του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου. Υποκλινόμαστε στο πάθος σας και στην αγάπη σας, να μείνει ζωντανή η ιστορία μας και ο πολιτισμός μας. Χρέος μας είναι να φωτίζουμε την Ιστορία μας, τον Πολιτισμό μας, να παραδειγματιζόμαστε από το παρελθόν και να οραματιζόμαστε με αισιοδοξία το μέλλον. Αυτήν την προσφορά σας, την αναγνωρίζουμε και αποφασίσαμε ως παράταξη να σας τιμήσουμε. Στηρίζουμε το έργο σας και θα είμαστε δίπλα σας».

Από την πλευρά του ο κ. Νίκας ευχαρίστησε τον Επικεφαλής της παράταξης για την πρόσκληση και την τιμητική απονομή, αναφέρθηκε στο πολύπλευρο έργο της εταιρείας, η οποία δραστηριοποιείται από το 1948 κυκλοφορώντας, μεταξύ άλλων, μερικά από τα κορυφαία κλασικά λογοτεχνικά, επιστημονικά και φιλοσοφικά έργα. Αναφέρθηκε επίσης στον παππού του, τον ιδρυτή της εταιρείας, Νικόλαο Νίκα, ο οποίος γεννήθηκε στη Βόδιστρα της Βορείου Ηπείρου και πορεύτηκε στον εκδοτικό χώρο με σεβασμό στον αναγνώστη και το καλό βιβλίο. «Από αυτόν κληρονομήσαμε την καταγωγή αλλά και την αγάπη για την ιδιαίτερη πατρίδα και τα γράμματα. Έκτοτε πορευόμαστε στα χνάρια του, μην ξεχνώντας το χρέος που ο καθένας από μας έχει στον τόπο του: να τον τιμήσει με όποιο μέσο διαθέτει», τόνισε χαρακτηριστικά, ο κ. Νίκας.

Ο επικεφαλής της παράταξης κ. Κούρτης ευχήθηκε καλή επιτυχία στον κ. Νίκα για τη νέα του πρωτοβουλία, υποστήριξε πως η «Ανεξάρτητη Συμμαχία για την Αττική» υποστηρίζει διαχρονικά τις Αρχές και τις Αξίες που πρεσβεύει ο Πολιτισμός και για το λόγο αυτό θα συνεχίσει να στέκεται αρωγός σε οποιαδήποτε προσπάθεια και πρωτοβουλία προάγει το έργο των Βορειοηπειρωτών διανοούμενων αλλά και της πολιτιστικής κληρονομιάς της Βορείου Ηπείρου ευρύτερα.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, υπήρξε εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων ενώ διαπιστώθηκε και από τις δύο πλευρές η κοινή πρόθεση για ενισχυμένη συνεργασία στο μέλλον.


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου