Ελληνική Πολιτιστική Άνοιξη στα Τίρανα

Ελληνική Πολιτιστική Άνοιξη στα Τίρανα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1994.

Τα ξημερώματα της 10ης προς 11η Απριλίου 1994, σημειώθηκε περίεργη αιματηρή επίθεση σε αλβανικό στρατόπεδο στα Ελληνο-αλβανικά σύνορα, στον Νομό Αργυρόκαστρου στο χωριό Άνω Επισκοπή, με θύματα δύο νεκρούς και τον τραυματισμό τριών αλβανών στρατιωτών.

Αυτό το περιστατικό συνέπεσε με την Β’ συνδιάσκεψη της “Ομόνοιας” (10/04/1994), όπου εκλέχτηκε και το νέο 11-μελές Συμβούλιο με Γενικό Πρόεδρο τον Σ. Κυριαζάτη. Με αφορμή το επεισόδιο της Επισκοπής αρχίζουν νέοι διωγμοί των Ελλήνων της Β. Ηπείρου. Αρχικά ο Σ. Μπερίσα κατηγόρησε ευθέως την Ελλάδα και δήλωσε: «Είναι μια εγκληματική ενέργεια για την οποία η Ελληνική Κυβέρνηση φέρει την πλήρη ευθύνη». Στο διάστημα από 15 έως 19 Απριλίου 1994, οι αλβανικές αρχές προσήγαγαν 600 έλληνες μειονοτικούς. Εισέβαλαν στα γραφεία της «Ομόνοιας» και κατάσχεσαν τα αρχεία της.

Συνέλαβαν πέντε από τα κορυφαία στελέχη της με την κατηγορία της προδοσίας, υπονόμευσης της εθνικής ασφαλείας του κράτους, κατασκοπείας υπέρ ξένου κράτους, προετοιμασία για εξέγερση, ύποπτες συναντήσεις και επαφές με κρατικούς αξιωματικούς της ΕΥΠ, χωρίς ωστόσο να υπάρχει άμεσος συσχετισμός και κατηγορία για την επίθεση στο στρατόπεδο της Επισκοπής.

e-istoria.com

ΟΜΟΝΟΙΑ, ΚΕΑΔ και EEMM ετοιμάζονται για εκδηλώσεις...
Πού υπάρχει η Μειονότητα σήμερα στην Αλβανία;
 
  1. Σχόλια (0)

  2. Σχολίασε

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο στο άρθρο

Αφήστε τα σχόλια σας

Συνημμένα (0 / 3)
Share Your Location

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

Μπορείτε να μας βρείτε και να συνδεθείτε μαζί μας στα παρακάτω μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ακολουθήστε μας:


Η σελίδα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Γιώργου Γκιώνη