Ποιος δεν θυμάται το θόρυβο που προκάλεσαν οι κυβερνητικοί παράγοντες πριν χρόνο σχεδόν και την προπαγάνδα επενδυμένη με σχετικά ρεπορτάζ ότι ξεκίνησαν οι εργασίες για την ουσιαστική βελτίωση του αυτοκινητοδρόμου προς Πωγώνι και Ζαγοριά. Είχαν μάλιστα ερίσει τότε Υπουργοί του Ράμα με βουλευτή της περιοχής για το ποιος έκανε εφικτή την εξέλιξη.
«Οι τουρκικές αρχές έχουν υποβάλλει αιτήσεις για την έκδοση 450 Τούρκων υπηκόων από την Αλβανία, αλλά τα Τίρανα απορρίπτουν σιωπηλά αυτά τα αιτήματα». Αυτό δήλωσε ο αναλυτής Λόρενς Βανγκέλι (Lorenc Vangjeli) στην εκπομπή «Γιάβα» (Java), της αλβανικής κρατικής τηλεόρασης, σε μια συζήτηση για την επίδραση του νέο-οθωμανισμού στην Αλβανία, αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Προφανώς δεν είναι απ’ τις καλύτερες εξελίξεις σε μια δύσκολη οικονομική κατάσταση ειδικά σε ότι αφορά στις δημόσιες επενδύσεις και τη βελτίωση δημόσιων υποδομών, σε περιοχές με ιστορική και εμπεδωμένη παρουσία ελληνικών πληθυσμών. Η προκειμένη όμως εξέλιξη αποτελεί εφαρμοσμένη ρήτρα που είναι πρακτική των θεσμών του Συμβουλίου της Ευρώπης προς συνετισμό κυβερνήσεων και δημοσίων φορέων για τις παραβατικές τους μεθόδους σε ότι αφορά όχι απλά τη χρήση των κονδυλίων για πολιτικούς σκοπούς αλλά για την παραβίαση βασικών δικαιωμάτων του πολίτη…
Στις 17 Δεκεμβρίου του 1913 η Διεθνής Επιτροπή διακανονισμού των συνόρων Αλβανίας – Ελλάδας, υποβάλλει στην Πρεσβευτική Διάσκεψη του Λονδίνου τις αποφάσεις της, οι οποίες είναι γνωστές ως το” Πρωτόκολλο της Φλωρεντίας”.
Τρεις ώρες διήρκησε η συνάντηση του έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκου Κοτζιά με τον αλβανό υπουργό για την Ευρώπη και Εξωτερικών Σχέσεων, Ντιτμίρ Μπουσάτι, σήμερα στα Τίρανα. Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας κατέφτασε σήμερα το μεσημέρι στα Τίρανα, στα πλαίσια μια επισκέψεως εξπρές.
Μετά την απόφαση της Κυβέρνησης για την προσωρινή αποστολή της καταγραφής των ιδιοκτησιών στην παραλία «οι Χιμαριώτες απαιτούν εξηγήσεις από τον Έντι Ράμα για τον τρόπο προστασίας των νόμιμων ιδιοκτητών της γης και των σπιτιών στην παραλία, μετά από την πρόσφατη απόφαση που έλαβε», λέει ο Νικολάκης Νεράντζης, υπό την ιδιότητα του πρόεδρου του συλλόγου για την προστασία των ιδιοκτησιών στη Χιμάρα.
Η Ελληνίδα πρέσβειρα στα Τίρανα, κα Ελένη Σουρανή, συζητώντας για τις ελληνικές σχέσεις με τις γειτονικές χώρες, αναφέρθηκε στην Αλβανία το 1991.
Επί τρεις εβδομάδες, ο υδροηλεκτρικός σταθμός στον ποταμό Ντρίνι έχει αποβάλει μεγάλες ποσότητες νερού που χύθηκαν στον ποταμό Μπούνα, ο ποταμός που έχει ξεχειλίσει και έχει πλημμυρίσει το προαστικό τμήμα σκεπάζοντας τα πάντα με περίπου 20 εκατοστά νερού.
Πριν την επίσκεψη Ράμα στην Κωνσταντινούπολη, όλοι έδειχναν σίγουροι ότι η συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα και την ΑΟΖ ήταν «τετελεσμένο γεγονός» πια. Μετά την αστραπιαία επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη και την κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Ερντογάν, ο Ράμα περισσότερο και ο Μπουσάτι λιγότερο αφήνουν να εννοηθεί ότι η συμφωνία μπορεί και να μην πάρει το βάπτισμα κατά τη διάρκεια του Πάσχα στην Κορυτσά σε συνάντηση Τσίπρα-Ράμα, μάλλον μπορεί ακόμη και η συνάντηση να μη γίνει.
Ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ασφαλείας στην Αλβανική Βουλή, Φλιαμούρ Νόκα, προερχόμενος από τις γραμμές του ΔΚ του Λιουλεζίμ Μπάσα, προέβη σήμερα το μεσημέρι σε δήλωση, απευθύνοντας έκκληση στην εισαγγελία για ξεκινήσει τις διαδικασίες ανακρίσεων για το σοσιαλιστή βουλευτή Αλκέτ Χυσένι, μετά από τις δημόσιες καταγγελία που έγιναν μια μέρα νωρίτερα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Η Αθήνα και τα Τίρανα έχουν συμφωνήσει σε διαπραγματεύσεις για μια νέα συμφωνία οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών, δηλώνει στην αποκλειστική συνέντευξή του στο «Βήμα» ο πρόεδρος της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα. Οπως σημειώνει, η νέα συμφωνία δεν μπορεί παρά να λαμβάνει υπ' όψιν της την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου του 2010 με την οποία κρίθηκε άκυρη η προηγούμενη Συμφωνία του 2009. Κατά τον κ. Μέτα, η διατήρηση της εμπολέμου καταστάσεως ήταν «μια πολιτική ανοησία» και χαιρετίζει την απόφαση της Αθήνας να την καταργήσει, ενώ αναφορικά με το Τσάμικο τονίζει ότι μπορεί οι δύο χώρες να έχουν διαφορετικές απόψεις, αλλά μπορούν να το συζητούν με ανοιχτό μυαλό. Απορρίπτει τέλος τα περί «Μεγάλης Αλβανίας» και δηλώνει ότι η στρατηγική επιλογή της χώρας του είναι η πλήρης ένταξη στην ΕΕ.
Οι υπηρεσίες του Ερντογάν δεν το βάζουν κάτω και με πρόσχημα την δήθεν παρέμβαση σε πολιτιστικά μνημεία συνεχίζουν την προσπάθεια να θέσουν υπό τον έλεγχο τους όσο περισσότερα τεμένοι και να συνεχίσουν να "προσηλητίζουν" στον Τουρκισμό αλβανούς πιστούς του Ισλάμ.