Νέα δεδομένα έρχονται στο φως για το ναυάγιο της Κερήνειας

Νέα δεδομένα έρχονται στο φως για το ναυάγιο της Κερήνειας

Η πρόσφατη μελέτη για το ναυάγιο της Κερήνειας, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLOS One, αναθεωρεί τις εκτιμήσεις για τον χρόνο βύθισής του, τοποθετώντας το συμβάν μεταξύ 296 και 271 π.Χ., με πιθανότερη χρονολογία μεταξύ 286 και 272 π.Χ. Το ναυάγιο, που ανακαλύφθηκε το 1965 κοντά στη βόρεια ακτή της Κύπρου, έχει προσφέρει σημαντικές πληροφορίες για την ελληνιστική περίοδο, καθώς διασώθηκε σχεδόν άθικτο. Οι νέες χρονολογικές εκτιμήσεις έγιναν δυνατές μέσω της ανάλυσης πρόσφατα καθαρισμένων δειγμάτων ξύλου και άλλων οργανικών ευρημάτων, όπως ένα κλαδί, ένα οστό ζώου και αρχαία αμύγδαλα.

Το ναυάγιο της Κερήνειας αποτελεί το πρώτο μεγάλο εύρημα πλοίου από την ελληνιστική περίοδο που διατηρείται σε καλή κατάσταση. Η ανακάλυψη του πλοίου, μαζί με τα κεραμικά αγγεία που μετέφερε, αποτέλεσε ορόσημο για την αρχαιολογική έρευνα, καθώς απέδειξε ότι πλοία της κλασικής εποχής μπορούν να διατηρηθούν στον βυθό για πάνω από 2.000 χρόνια. Ο Στιούαρτ Μάνινγκ, επικεφαλής της νέας μελέτης και καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ, υπογραμμίζει ότι το ναυάγιο της Κερήνειας ανέδειξε πτυχές του εμπορίου και της ναυπηγικής της ελληνιστικής εποχής, ενώ αποκάλυψε πως τα ναυάγια λειτουργούν ως χρονοκάψουλες που διατηρούν ανέπαφα ιστορικά στοιχεία.

Παρά τη σπουδαιότητά του, η ακριβής χρονολογία του πλοίου παρέμενε ασαφής, καθώς οι πρώτες εκτιμήσεις βασίζονταν κυρίως σε αντικείμενα που ανακτήθηκαν από το ναυάγιο, όπως κεραμικά αγγεία και νομίσματα. Τα νέα δεδομένα, που προέκυψαν από την απομάκρυνση της πολυαιθυλενικής γλυκόλης (PEG), μιας ουσίας που χρησιμοποιείται για τη διατήρηση ξύλου σε υποθαλάσσια περιβάλλοντα, επέτρεψαν την πιο ακριβή ραδιοχρονολόγηση. Οι επιστήμονες κατάφεραν να αφαιρέσουν το 99,9% της PEG από το ξύλο και να επιβεβαιώσουν τη χρονολόγηση των τελευταίων διατηρημένων δακτυλίων των δέντρων του 4ου αιώνα π.Χ. Παρά την απουσία φλοιού, η ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το ξύλο προέρχεται από το διάστημα 355-291 π.Χ.

Αναλύοντας οργανικά ευρήματα, όπως οστά ζώων και φρέσκα αμύγδαλα, οι επιστήμονες μπόρεσαν να εντοπίσουν την τελική περίοδο χρήσης του πλοίου, υπολογίζοντας ότι βυθίστηκε μεταξύ 305-271 π.Χ., με πιθανότερη χρονολογία μεταξύ 286-272 π.Χ.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια