Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα πλήρως διατηρημένο άγαλμα από την αρχαία πόλη της Οδησσού

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα πλήρως διατηρημένο άγαλμα από την αρχαία πόλη της Οδησσού

Αρχαιολόγοι του Περιφερειακού Ιστορικού Μουσείου στη Βάρνα, τη μεγαλύτερη παραθαλάσσια πόλη της Βουλγαρίας, ανακοίνωσαν στις 15 Οκτωβρίου την ανακάλυψη ενός μαρμάρινου αγάλματος από τη ρωμαϊκή περίοδο, λίγο ψηλότερο από το φυσικό ύψος ενός ανθρώπου.

Το άγαλμα απεικονίζει έναν μεσήλικα άνδρα με κοντό γένι, ντυμένο με τήβεννο, το χαρακτηριστικό ένδυμα της αρχαίας Ρώμης, και κρατάει έναν πάπυρο. Στη βάση του αγάλματος υπάρχει μια καλά διατηρημένη ελληνική επιγραφή, όπου αναφέρεται καθαρά το όνομα του απεικονιζόμενου άνδρα: Γ(αίος) Μάριος Ερμογένης.

Το μόνο σημείο που λείπει από το άγαλμα είναι ο καρπός του, ενώ υπάρχει και μικρή φθορά στο πρόσωπο, κάτι που θα απαιτήσει αποκατάσταση πριν εκτεθεί στο κοινό, σύμφωνα με την ανακοίνωση της "Archaeologia Bulgarica" στη σελίδα της στο Facebook.

Το άγαλμα βρέθηκε τυχαία κατά τη διάρκεια κατασκευαστικών εργασιών σε μια αμμώδη περιοχή, έξω από τα τείχη της αρχαίας πόλης, και αμέσως αναφέρθηκε στο μουσείο από τον εργολάβο Γκεόργκι Κράιτσεφ.

Η γλυπτική χρονολογείται στον ύστερο 2ο και στις αρχές του 3ου αιώνα μ.Χ. Η σημερινή πόλη της Βάρνας, στη βορειοανατολική Βουλγαρία, προέρχεται από τον οικισμό Οδησσός (Ὀδησσός), ο οποίος ιδρύθηκε από Ίωνες αποίκους από τη Μίλητο γύρω στο 600–550 π.Χ.

Οι Έλληνες ίδρυσαν την αποικία τους πάνω σε έναν παλαιότερο θρακικό οικισμό. Το 335 π.Χ., ο Μέγας Αλέξανδρος κατέκτησε σχεδόν όλη την αρχαία Θράκη, και η Οδησσός ενσωματώθηκε στο Μακεδονικό Βασίλειο. Η πόλη άνθισε κυρίως κατά την Ελληνιστική περίοδο (τέλη 4ου – 1ου αιώνα π.Χ.), όταν αποτέλεσε στρατηγικό σημείο για τον στρατό του Λυσίμαχου, διαδόχου του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Η αύξηση του θρακικού πληθυσμού στην πόλη οδήγησε στην ίδρυση του ναού του Ήρωα Καραβάσμου και της Άρτεμης-Φωσφόρου τον 2ο και 1ο αιώνα π.Χ.

Το 15 π.Χ., η Οδησσός ενσωματώθηκε στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και έγινε μέρος της επαρχίας Μοισίας, ενώ αποτέλεσε το κύριο λιμάνι της Ρώμης στη Μαύρη Θάλασσα. Εκεί κατασκευάστηκαν και τα τέταρτα μεγαλύτερα ρωμαϊκά λουτρά στην Ευρώπη, καλύπτοντας έκταση 7.000 τετραγωνικών μέτρων. Η πόλη πήρε το όνομα Βάρνα από τους Αρχαίους Βούλγαρους όταν κατακτήθηκε από το Πρώτο Βουλγαρικό Βασίλειο στα τέλη του 7ου αιώνα μ.Χ.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια