Στην αρχαία αποικία του Εμπορίου (Empúries στα καταλανικά), μια από τις πιo σημαντικές ελληνικές και ρωμαϊκές πόλεις στην Καταλονία, φοιτητές αρχαιολογίας ανακάλυψαν έναν μικρό αττικό αμφορέα από τον 6ο αιώνα π.Χ. Κατά τις ανασκαφές ανακαλύφθηκαν επίσης άλλα αγγεία που φαίνεται να ήταν αναθηματικές προσφορές. Ο αμφορέας, που αναπαριστά σκηνές από γυμνάσιο της αρχαίας Ελλάδας, πιστεύεται ότι ήταν προσφορά στους θεούς, τοποθετημένος κατά την κατασκευή ενός από τα πρώτα σπίτια της πόλης. Ο αρχαιολόγος Pere Castanyer, που συμμετέχει στην ανασκαφή, εξηγεί ότι τo εύρημα αυτό μαρτυρεί μια αρχαία πρακτική των πρώτων Ελλήνων αποίκων, η οποία συνεχίζεται με διάφορες μορφές μέχρι σήμερα.
Ο αμφορέας, διακοσμημένος με μελανόμορφες παραστάσεις, απεικονίζει έναν δρομέα σε δυναμική στάση, πλαισιωμένο από δύο μορφές που τον παρακολουθούν. Αποτελεί δείγμα της μελανόμορφης τεχνοτροπίας, με τις μαύρες φιγούρες να κυριαρχούν στο σχέδιο. Στην αρχαιότητα, τέτοια αγγεία χρησιμοποιούνταν για την αποθήκευση αρωματικών ελαίων. Αν και το συγκεκριμένο αγγείο βρέθηκε χωρίς το επιστόμιό του και έχει μερικώς καταστραφεί, οι αρχαιολόγοι έχουν εντοπίσει τα θραύσματα που λείπουν και ετοιμάζονται να το ανασυνθέσουν. Το εύρημα θα μεταφερθεί σε εργαστήριο για ανάλυση, προκειμένου να εντοπιστεί το περιεχόμενο που πιθανώς περιείχε, εφόσον ο πηλός έχει απορροφήσει υπολείμματα των υγρών που φιλοξενούσε.
Οι ανασκαφές, στις οποίες συμμετέχουν περίπου τριάντα φοιτητές αρχαιολογίας από την Καταλονία, την Ισπανία και το εξωτερικό, έχουν προσφέρει νέες πληροφορίες για την καθημερινή ζωή στην αρχαία πόλη του Εμπορίου. Στο σημείο της ανακάλυψης, στη βάση ενός τοίχου από ένα από τα πρώτα σπίτια της πόλης, βρέθηκαν επίσης εργαλεία, νομίσματα και κοσμήματα, τα οποία δίνουν πολύτιμες πληροφορίες για την οικονομική και πολιτιστική δραστηριότητα της περιοχής.
Επιπλέον, στον ανατολικό τομέα της πόλης έχουν εντοπιστεί στοιχεία που μαρτυρούν μεταλλουργικές δραστηριότητες, όπως σιδερένια εργαλεία και καμινέτα για την επεξεργασία σιδήρου. Τα ευρήματα αυτά, σε συνδυασμό με την ανεύρεση νομισμάτων και ενός διακοσμημένου βραχιολιού από οστό, υπογραμμίζουν τη σημασία του Εμπορίου ως εμπορικού και πολιτιστικού κέντρου της αρχαιότητας.
Η ανασκαφή αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος ανάδειξης του αρχαιολογικού πλούτου του Εμπορίου, που διοργανώνεται από το Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC). Οι αρχαιολόγοι συνεχίζουν να ανακαλύπτουν στοιχεία της αρχαίας ελληνικής και ρωμαϊκής κληρονομιάς που αναδεικνύουν την ιστορική σημασία της περιοχής, περισσότερο από δύο χιλιάδες χρόνια μετά την εγκατάσταση των Ελλήνων αποίκων.
Σχόλια