Σαν σήμερα το 1940 η απελευθέρωση των Αγ. Σαράντα από τον Ε.Σ.

Σαν σήμερα το 1940 η απελευθέρωση των Αγ. Σαράντα από τον Ε.Σ.

Κατά την 6η Δεκεμβρίου του 1940 το Α' Σώμα του Ελληνικού Στρατού καταλαμβάνει την πόλη των Αγίων Σαράντα στη Βόρεια Ήπειρο κατά τον Ελληνο-ιταλικό πόλεμο. Ο ελληνικός στρατός τότε καταλαμβάνει και το Δέλβινο. Η κατάληψη αυτού του στρατηγικού λιμανιού επιτάχυνε περισσότερο την Ελληνική διείσδυση προς το βορρά.

Κατά την 6η Δεκεμβρίου του 1940 το Α' Σώμα του Ελληνικού Στρατού καταλαμβάνει την πόλη των Αγίων Σαράντα στη Βόρεια Ήπειρο κατά τον Ελληνο-ιταλικό πόλεμο.

Ο Ελληνικός Στρατός τότε προχώρα και στην κατάληψη του Δελβίνου, ενώ η κατάληψη αυτού του στρατηγικού λιμανιού επιτάχυνε περισσότερο την Ελληνική διείσδυση προς τα βόρεια.

Το λιμάνι των Αγίων Σαράντα είχε καταληφθεί από τους Ιταλούς το 1939 και ο Μπενίτο Μουσολίνι το είχε ονομάσει «Porto Edda», από το όνομα της κόρης τους.

Ωστόσο η εισβολή των Γερμανών στην Ελλάδα έφερε και στους Αγίους Σαράντα πάλι τους Ιταλούς κατά την 8η Οκτωβρίου του 1941.

Στις 9 Οκτωβρίου του 1944 η πόλη καταλήφθηκε από ομάδα Βρετανών και τμήματα των παρτιζάνικου μετώπου των Αλβανών κομμουνιστών.

Επίσης έγγραφα αναφέρουν πως στην επιχείρηση των Βρετανών συμμετείχαν και δυνάμεις του ΕΔΕΣ.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου