UNESCO: «Βαθιά ανησυχία» για τα 600 χαμένα εκτάρια στο Βουθρωτό

UNESCO: «Βαθιά ανησυχία» για τα 600 χαμένα εκτάρια στο Βουθρωτό

Η έκθεση της UNESCO-ICOMOS εκφράζει "βαθιά ανησυχία" για τη συρρίκνωση του Εθνικού Πάρκου Βουθρωτού, καθώς απομακρύνθηκαν 600 εκτάρια από την περιοχή. Οι χάρτες παρουσιάζουν την περιοχή από τα Εξαμίλια έως τον κόλπο του Μοναστηρίου, όπου κατασκευάζεται ένα πολυτελές θέρετρο. Η Υπουργός Πολιτισμού Mirela Kumbaro περιγράφει αυτήν την περιοχή ως "μικρό σημείο". Το ίδιο το Υπουργείο Πολιτισμού αιτιολογεί την απόφασή του υποστηρίζοντας πως προσφέρει σημαντική προστασία στο εθνικό πάρκο.

...

Η UNESCO κατσαδιάζει την Αλβανία για το Βουθρωτό: «Η δημιουργία ενός ιδρύματος δεν πληροί την ολοκληρωμένη διαχείρισή του»

Το θέμα της διαχείρισης του πάρκου Βουθρωτού εξετάζει το Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο με μια ασυνήθιστη κίνηση, προ ημερών, έκανε αλλαγή στις διαδικασίες του, ζητώντας από την αλβανική κυβέρνηση ...
Οι επικρίσεις της έκθεσης επικεντρώνονται στις αλλαγές στα όρια του Εθνικού Πάρκου και στη διαχείρισή του. Οι ανησυχίες επισημαίνονται για την απόφαση συρρίκνωσης της περιοχής και την παράβλεψη ενημέρωσης της UNESCO. Οι προτάσεις της έκθεσης συμπεριλαμβάνουν την ανάγκη για ακριβή χάρτη με τα όρια του πάρκου και της νεκρής ζώνης, καθώς και τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης.

Η UNESCO επισημαίνει την ανάγκη για δημοσιοποίηση αναφορών από συμβουλευτικές αποστολές. Η έλλειψη ευαισθητοποίησης εκ μέρους των αρχών σχετικά με την προστατευτική λειτουργία της νεκρής ζώνης προκαλεί ανησυχία, καθώς η αλλαγή των ορίων του πάρκου παραβιάζει διεθνείς συμβάσεις.

Η αντίδραση του Συνταγματικού Δικαστηρίου αντικατοπτρίζει την κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση για τη διαχείριση του πάρκου. Το νέο Ίδρυμα Διαχείρισης που δημιουργήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και το AADF προκαλεί αμφιβολίες, με την αποκέντρωση της διαχείρισης του πάρκου να αποτελεί αντικείμενο κριτικής. Οι προτάσεις για μια πιο διαφανή διαχείριση του πάρκου και την ενσωμάτωση του Ινστιτούτου Μνημείων και Αρχαιολογίας αντανακλούν την ανησυχία για το μέλλον της περιοχής.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου