Η έφοδος στο Κτηματολόγιο των Αγ. Σαράντα και ο εκτοπισμός των ντόπιων

Η έφοδος στο Κτηματολόγιο των Αγ. Σαράντα και ο εκτοπισμός των ντόπιων

Η Δομή κατά της Διαφθοράς, της αλβανικής Πρωθυπουργίας, έπειτα από εντολή του Ράμα, προχώρησε σήμερα στον έλεγχο 9 ύποπτων φακέλων του Κτηματολογίου των Αγίων Σαράντα. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα αρχεία αφορούν τίτλους ιδιοκτησίας και κατασχέθηκαν ως ύποπτα, έπειτα από την έφοδο τριών στελεχών της εν λόγω δομής.

Ο έλεγχος των αρχείων στα κτηματολόγια σε όλη την αλβανική επικράτεια ξεκίνησε από το 2019, ενώ τώρα επικεντρώνεται στους τίτλους ιδιοκτησίας που καταχωρήθηκαν φέτος.

Η συγκεκριμένη ενέργεια εντάσσεται στο πλαίσιο των εντολών Ράμα για εκκαθάριση της παράκτιας γραμμής της χώρας από τα παράνομα ακίνητα.

Ωστόσο, οι έλεγχοι που διενεργούνται από την Χιμάρα και έως τα Εξαμίλια, οι αποφάσεις που λαμβάνονται και οι εντολές που δίνονται, είναι αμφιβόλου εμπιστοσύνης.

Πρώτον, στους γηγενείς κατοίκους της Χιμάρας δεν έχουν δοθεί ακόμη τίτλοι ιδιοκτησίας και ως εκ τούτου, το τι είναι «παράνομο» και τι «νόμιμο» στην περιοχή, δεν μπορεί να κριθεί.

Δεύτερον, η υφαρπαγή της γης των γηγενών από την Χιμάρα και έως τους Αγίους Σαράντα, γίνεται διαχρονικά και συστηματικά, επιτρέποντας σε εποίκους από το Βορρά της Αλβανίας, ή ακόμη και από το Κόσοβο, να εγκατασταθούν, χωρίς κανένα εμπόδιο.

Τρίτον, στο θέμα των κτηματολογίων στην Αλβανία, δεν είναι καθόλου να επιλυθεί και αυτό γιατί απλούστατα, οι πλαστοί τίτλοι ιδιοκτησίας που έχουν δοθεί, εξυπηρετούν μεγάλα συμφέροντα στη χώρα.

Τα τουριστικά θέρετρα που «φυτρώνουν» σαν τα μανιτάρια στα παράλια των ακτών της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, αλλοτριώνουν το ντόπιο στοιχείο και το εκτοπίζουν εδώ και 30 χρόνια, συστηματικά από τον τόπο του.

Όσο για τον έλεγχο και την αναμόρφωση του Κτηματολογίου, είναι απλά «άλλα λόγια, ν' αγαπιόμαστε… και να ξεχνιόμαστε!»

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου