Αλβανία: Τι ορίζει ο νέος εκλογικός νόμος για την εκλογή νέου πρωθυπουργού

Αλβανία: Τι ορίζει ο νέος εκλογικός νόμος για την εκλογή νέου πρωθυπουργού

Η εκλογική μεταρρύθμιση του περασμένου έτους στην Αλβανία επηρέασε επίσης τον τρόπο με τον οποίο θα σχηματίζεται στο εξής η εκάστοτε ανερχόμενη αλβανική κυβέρνηση, υπό την έννοια ότι οι μονομερείς αλλαγές στον εκλογικό κώδικα που πέρασε το Σοσιαλιστικό Κόμμα έχουν επαναπροσδιορίσει τους συνασπισμούς ως ενωμένους καταλόγους και όχι ως ξεχωριστούς καταλόγους (Εκλογικός Κώδικας άρθρο 65).

Πριν από αυτές τις αλλαγές, δύο ή περισσότερα κόμματα θα μπορούσαν να συμμετάσχουν σε έναν προεκλογικό συνασπισμό διατηρώντας τους καταλόγους τους ξεχωριστά. Τώρα πια αυτό καθίσταται αδύνατο.

Σύμφωνα με το άρθρο 96 του Συντάγματος της Αλβανίας, "Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στην αρχή της νομοθεσίας, καθώς και όταν η θέση του Πρωθυπουργού παραμένει κενή, διορίζει το νέο Πρωθυπουργό μετά από πρόταση του κόμματος ή του συνασπισμού των κομμάτων που έχουν πλειοψηφία των εδρών στη Συνέλευση."

Δεδομένου ότι επί του παρόντος δεν υπάρχουν προεκλογικοί «μεγάλοι» συνασπισμοί (το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) έχει κάνει έναν ευρύ συνασπισμό με τα μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης), αυτό σημαίνει ότι μόνο η απόλυτη πλειοψηφία άνω του 50% των εδρών από οποιοδήποτε κόμμα θα επιτρέψει την άμεση εκλογή ενός νέου πρωθυπουργού.

Η αποτυχία εκλογής πρωθυπουργού στον πρώτο γύρο, οδηγεί στον 2ο γύρο, που ορίζεται κατά το νέο Εκλογικό Κώδικα, άρθρο 96 (2): "Όταν ο διορισμένος Πρωθυπουργός δεν εγκριθεί από τη Συνέλευση, ο Πρόεδρος διορίζει νέο Πρωθυπουργό εντός 10 ημερών."

Σε αυτό το σημείο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να διορίσει έναν Πρωθυπουργό ευρείας υποστήριξης από την πλειοψηφία των κομμάτων, για παράδειγμα έναν υποψήφιο που έχει την υποστήριξη και των PD και LSI, ή PD και PS, ή οποιονδήποτε άλλο συνδυασμό που κατέχει την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.

Εάν αποτύχει και αυτός ο τρόπος εκλογής, τότε προχωράμε στον 3ο γύρο κατά το άρθρο 96, που βγάζει τον Πρόεδρο από την εξίσωση: "Όταν ακόμη και ο νεοδιορισμένος Πρωθυπουργός δεν εγκριθεί από τη Συνέλευση, η Συνέλευση εκλέγει έναν άλλο Πρωθυπουργό εντός 10 ημερών. Σε αυτήν την περίπτωση, ο Πρόεδρος διορίζει τον νέο Πρωθυπουργό. "

Σε περίπτωση αποτυχίας αυτού του γύρου, ο Κώδικας ορίζει τη διάλυση της Συνέλευσης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τη διεξαγωγή νέων εκλογών.

Τον Φεβρουάριο, εκπρόσωποι των PD και LSI ισχυρίστηκαν ότι ο όρος «συνασπισμός» στο Σύνταγμα θα πρέπει να ερμηνεύεται "γενικά". Το PD και το LSI υπέγραψαν μια προεκλογική συμφωνία για να κυβερνήσουν από κοινού, αλλά δεν σχημάτισαν νομικά έναν συνασπισμό σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Εκλογικού Κώδικα.

Σε κάθε περίπτωση, εκτός αν το PS κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία, η πλειοψηφία των PD και LSI, δεδομένου ότι ο πρώην ηγέτης του LSI Ilir Meta είναι επί του παρόντος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, διορίζει πρωθυπουργό της αρεσκείας του σύμφωνα με τα δεδομένα που αναφέρονται στο 2ο γύρο.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου