Οι σχέσεις Σερβίας – Κοσόβου «αγκάθι» στην ΕΕ

_126164996_kosovoflagmed.webp

Η στασιμότητα στον διάλογο μεταξύ Σερβίας και Κοσσόβου οφείλεται στην αναποφασιστικότητα συμφωνίας της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη διαδικασία του διαλόγου. Εκτιμάται ότι η ΕΕ αντιμετώπισε το διάλογο ως κάτι ξεχωριστό από τη συνολική της πολιτική στην περιοχή.

Η Ντονίκα Εμίνι ( πολιτική αναλύτρια και ειδικός πολιτικών διαλόγων) υποστηρίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αναθεωρήσει τη στρατηγική της, καθώς, κατά την άποψή της, η αποκλειστική άσκηση πίεσης προς το Κόσοβο, το οποίο ήδη υπόκειται σε κυρώσεις, δεν είναι αρκετή για την επιτυχία της διαδικασίας. Σύμφωνα με την ίδια, το πρόβλημα εστιάζεται κυρίως στη στάση του προέδρου της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Αξιωματούχοι του Κοσσόβου έχουν κατά καιρούς εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για την «προκατειλημμένη» στάση της ΕΕ, ειδικά όταν στη διαμεσολάβηση συμμετείχαν ο Ζοζέπ Μπορέλ και ο Μίροσλαβ Λάιτσακ, που προέρχονται από χώρες οι οποίες δεν αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία του Κοσσόβου.

Ο Τόμπι Φόγκελ ( ειδικός αναλυτής σε πολιτικούς οργανισμούς με ειδίκευση στα ευρωπαϊκά και βαλκανικά θέματα ) υποστηρίζει ότι δεν έχει νόημα η συνέχιση του διαλόγου με την ίδια προσέγγιση υπό την ηγεσία της Κάγια Κάλλας(αντιπρόεδρος της ευρωπαϊκής κομισιόν), ιδίως εφόσον η Σερβία επιμένει πως δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσει το Κόσοβο. Κατά τη γνώμη του, ολόκληρη η διαδικασία πρέπει να επανασχεδιαστεί και να επικεντρωθεί ξανά στον αρχικό της στόχο ο οποίος την επίτευξη μιας τελικής συμφωνίας, και όχι τη διαχείριση διαρκών κρίσεων.

Από τον Σεπτέμβριο του 2023, λόγω της αυξανόμενης έντασης στο βόρειο Κόσοβο, δεν έχει πραγματοποιηθεί κανένας γύρος πολιτικού διαλόγου στις Βρυξέλλες – έχουν λάβει χώρα μόνο τεχνικές συνομιλίες μεταξύ των επικεφαλής διαπραγματευτών.

Στηρίξτε μας με μια δωρεά

Δωρεά μέσω PayPal
Μοιράσου το
Σχολίασε

Αφήστε μια απάντηση

Το σχόλιο θα ελεγχθεί πριν τη δημοσίευση του.