Κος: «Η Αλβανία θα ανοίξει όλα τα διαπραγματευτικά κεφάλαια τον Ιούνιο»

Κος

Η Επίτροπος Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Μάρτα Κος, ανακοίνωσε ότι η ΕΕ προτίθεται να ανοίξει όλα τα διαπραγματευτικά κεφάλαια με την Αλβανία μέσα στον Ιούνιο. Η δήλωση έγινε στο πλαίσιο συνεδρίου του Κέντρου Ευρωπαϊκών Σπουδών στις Βρυξέλλες.

Η Κος ανέφερε πως στο πλαίσιο της εντολής της ως Επιτρόπου για τη Διεύρυνση, προβλέπεται η ένταξη νέων κρατών-μελών από τα Δυτικά Βαλκάνια. Υποστήριξε ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία με τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα και επανέλαβε ότι επιμένει η ενταξιακή διαδικασία να βασίζεται στην αξιοκρατία. Παρ’ όλα αυτά, δήλωσε πως έχει επιτευχθεί ένας συμβιβασμός, ώστε να γίνει πραγματικότητα η «ένωση» της Αλβανίας με την Ευρώπη.

Σύμφωνα με την ίδια, ένα ακόμη σύνολο διαπραγματευτικών κεφαλαίων πρόκειται να ανοίξει τον Ιούνιο και με αυτό θα έχει ολοκληρωθεί το άνοιγμα όλων των κεφαλαίων. Επισήμανε, επίσης, ότι στη συνέχεια θα ξεκινήσει η διαδικασία του κλεισίματος των κεφαλαίων, χαρακτηρίζοντάς την εξίσου σημαντική.

Η Μάρτα Κος σημείωσε πως επέλεξε να αναφερθεί ειδικά στην Αλβανία, καθώς –όπως είπε– στη χώρα καταβάλλονται εξαιρετικές προσπάθειες για τις μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η ενταξιακή πορεία, τόσο από τους πολίτες όσο και από την πολιτική ηγεσία.

Μοιράσου το
Σχολίασε

Αφήστε μια απάντηση

Το σχόλιο θα ελεγχθεί πριν τη δημοσίευση του.