Ελλάδα – Αλβανία: Επέκταση ωραρίου για φορτηγά σε Κακαβιά και Κρυσταλλοπηγή

kakavije

Ο Γενικός Διευθυντής της Αλβανικής Τελωνειακής Διοίκησης, κ. Genti Gazheli, πραγματοποιήσε επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, όπου συναντήθηκε με τον ομόλογό του, Γενικό Διευθυντή της Ελληνικής Τελωνειακής Διοίκησης, κ. Δημήτριο Μπούρικο.

Κατά τη διάρκεια της διμερούς υψηλού επιπέδου συνάντησης, οι επικεφαλής των τελωνειακών αρχών της Ελλάδας και της Αλβανίας υπογράμμισαν το πνεύμα αμοιβαίας συνεργασίας και τη δέσμευσή τους για την ενίσχυση των τελωνειακών σχέσεων, την προώθηση της διευκόλυνσης του εμπορίου και την από κοινού αντιμετώπιση των προκλήσεων στη διαχείριση των συνόρων.

Αμφότερες οι πλευρές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη θετική συνεργασία που έχει αναπτυχθεί στα τέσσερα χερσαία τελωνεία που συνδέουν τις δύο χώρες και αναγνώρισαν τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί στην ανταλλαγή πληροφοριών και στις τελωνειακές πρακτικές.

Στο πλαίσιο του διαλόγου, συμφωνήθηκε η περαιτέρω ενίσχυση των συντονισμένων πρωτοβουλιών διαχείρισης των συνόρων και η αύξηση της ευαισθητοποίησης των τελωνειακών υπηρεσιών.

Επιπλέον, οι δύο πλευρές αναγνώρισαν την ανάγκη επικαιροποίησης των συμφωνιών για τα ωράρια λειτουργίας στα συνοριακά σημεία, σύμφωνα με τις σημερινές εμπορικές ροές. Συμφωνήθηκε η επέκταση του ωραρίου λειτουργίας κατά δύο ώρες για τα φορτηγά χωρίς φορτίο στα συνοριακά σημεία της Κακαβιάς και της Κρυσταλλοπηγής, καθώς και κατά μία ώρα στο συνοριακό σημείο της Μαυρομάτης (Qafë Botë).

Τα δύο τελωνειακά επιτελεία επιβεβαίωσαν εκ νέου τη δέσμευσή τους στην Πρωτοβουλία των Πράσινων Διαδρόμων της CEFTA. Η ελληνική πλευρά μοιράστηκε την εμπειρία της από την εφαρμογή του πληροφοριακού συστήματος SEED στη συνεργασία με τη Βόρεια Μακεδονία και δήλωσε πρόθυμη να επαναλάβει αυτό το μοντέλο και με την Αλβανία.

Στο ίδιο πνεύμα, συμφωνήθηκε η υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης για τη δημιουργία Πράσινου Διαδρόμου στο Τελωνειακό Σημείο της Κακαβιάς, με βάση την ενσωμάτωση της εφαρμογής SEED.

Ένα ακόμη κύριο θέμα των συζητήσεων ήταν η εφαρμογή ψηφιακών τεχνολογιών στα τελωνεία, όπως τα συστήματα Single Window και οι διαδικασίες χωρίς έντυπα έγγραφα. Η ελληνική πλευρά παρουσίασε την πρόοδο του έργου TALOS, που αποτελεί μέρος του Ολοκληρωμένου Συστήματος Ψηφιακών Συνόρων των Ελληνικών Τελωνείων, και εξέφρασε τη στήριξή της στο ενδιαφέρον της Αλβανίας για τεχνολογική συνεργασία.

Οι δύο διοικήσεις δήλωσαν την πρόθεσή τους να ευθυγραμμίσουν τις ψηφιακές στρατηγικές τους, ώστε να ενισχυθεί η διαλειτουργικότητα και η αποδοτικότητα των υπηρεσιών τους. Παράλληλα, τόνισαν τη σημασία της περιφερειακής συνεργασίας για την προώθηση του εκσυγχρονισμού και της ασφάλειας στον τελωνειακό τομέα.

Στο τέλος της συνάντησης, οι δύο Γενικοί Διευθυντές, κ. Genti Gazheli και κ. Δημήτριος Μπούρικος, εξέφρασαν την εκτίμησή τους για τον ουσιαστικό και εποικοδομητικό διάλογο και επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για την εμβάθυνση της διμερούς τελωνειακής συνεργασίας, προς όφελος της εμπορικής διευκόλυνσης, της ασφάλειας και της περιφερειακής ολοκλήρωσης.

Μοιράσου το
Σχολίασε

Αφήστε μια απάντηση

Το σχόλιο θα ελεγχθεί πριν τη δημοσίευση του.