Moneyval: Η Αλβανία υπό παρακολούθηση για το «ξέπλυμα» χρήματος

Moneyval: Η Αλβανία υπό παρακολούθηση για το «ξέπλυμα» χρήματος

Η Moneyval (μηχανισμός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αξιολογεί τον κίνδυνο ξεπλύματος βρώμικου χρήματος) δημοσίευσε πριν από λίγες ημέρες την ετήσια έκθεσή της για το 2021, εστιάζοντας, μεταξύ άλλων, στη συνολική απόδοση των χωρών που βρίσκονται υπό εκτενή παρακολούθηση.

Σε αυτόν τον όμιλο ανήκει και η Αλβανία και όσον αφορά τη συγκεκριμένη χώρα, η Moenyval υπογράμμισε ότι η βελτίωση δεν ήταν σημαντική.

«Η MONEYVAL έλαβε υπόψη δέκα αξιολογήσεις του 5ου γύρου παρακολούθησης καθ' όλη τη διάρκεια του 2021.

Η επόμενη έκθεση παρακολούθησης για την Αλβανία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η χώρα δεν έχει βελτιώσει σημαντικά τα μέτρα για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας σύμφωνα με τις συστάσεις της FATF. Μεταξύ άλλων θεμάτων, η έκθεση εξέτασε νέα διεθνή πρότυπα που εφαρμόζονται σε εικονικά περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των κρυπτονομισμάτων και των παρόχων τέτοιων περιουσιακών στοιχείων. Η MONEYVAL αποφάσισε ότι η Αλβανία θα πρέπει να παραμείνει διευρυμένη παρακολούθηση και να αναφέρει περαιτέρω την πρόοδο για την ενίσχυση της εφαρμογής των μέτρων για το ξέπλυμα χρήματος και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας σε ετήσια βάση», αναφέρεται στην έκθεση της 4ης Μαΐου 2022.

Αναφερόμενη στο δελτίο τύπου που συνοδεύει αυτήν την έκθεση, αναφέρεται ότι η MONEYVAL αναμένει να ολοκληρώσει τον πέμπτο γύρο αξιολογήσεων το 2024. «Μέχρι το τέλος του 2021, 18 από τις 22 δικαιοδοσίες που αξιολογήθηκαν από τη MONEYVAL στον 5ο γύρο αμοιβαίων αξιολογήσεων υπόκεινταν σε εκτεταμένη διαδικασία παρακολούθησης για ανεπαρκές επίπεδο συμμόρφωσης με τα πρότυπα AML/CFT: Αλβανία, Ανδόρα, Κροατία, Κύπρος, Τσεχία, Γεωργία, Γιβραλτάρ, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Πολωνία, Δημοκρατία της Μολδαβίας, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία , Εξάρτηση του Στέμματος του Ηνωμένου Βασιλείου της Νήσου Μαν και της Ουκρανίας», υπογραμμίζει η ανακοίνωση.

Η Αλβανία και η ιστορία της στη «γκρίζα» λίστα

Το 2011, η Αλβανία συμπεριλήφθηκε στο Moneyval, τον μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αξιολογεί την Αλβανία για μέτρα κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, στη «γκρίζα» λίστα των χωρών με υψηλό κίνδυνο νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (η έκθεση ταξινομεί τις χώρες με υψηλό δυναμικό νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και γκρίζα λίστα). Στη συνέχεια, το 2015, η Αλβανία θα έβγαινε από την εν λόγω λίστα, εκτίμηση που τότε ήταν αρκετά θετική. Επίσης η χώρα είχε πέντε χρόνια για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα για να βγει επιτέλους από την επικίνδυνη ζώνη.

Ωστόσο, στην έκθεση του 2018, η Αλβανία μπήκε στη λίστα των χωρών που θα υπόκεινταν σε εκτεταμένη παρακολούθηση ή παρακολούθηση από τη Moneyval λόγω των αδυναμιών που εντοπίστηκαν στην τελευταία έκθεση σχετικά με μέτρα για την πρόληψη της εκκαθάρισης των χρημάτων και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Δεν άργησε και στις 21 Φεβρουαρίου 2020 και η χώρα συμπεριλήφθηκε ξανά σε αυτή τη λίστα λόγω των «στρατηγικών αδυναμιών» που διαπιστώθηκαν στα καθεστώτα αποτροπής ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, ενώ συνεχίζει να βρίσκεται υπό εκτενή παρακολούθηση ως προς την εκπλήρωση των υποχρεώσεων, να συμπληρώσει το νομικό πλαίσιο και τα απαραίτητα μέτρα σύμφωνα με τα απαιτούμενα πρότυπα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου