Η Αλβανίδα ΥΠΕΞ ζητά την ένταξη του Κοσόβου στο ΝΑΤΟ

Η Αλβανίδα ΥΠΕΞ ζητά την ένταξη του Κοσόβου στο ΝΑΤΟ

Η υπουργός Ευρώπης και Εξωτερικών της Αλβανίας, Ολτα Τζάτσκα, συμμετείχε στην άτυπη διήμερη συνάντηση των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο αυτό το Σαββατοκύριακο.

Η συνάντηση, η οποία προηγείται της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στα τέλη Ιουνίου στη Μαδρίτη (Ισπανία), επικεντρώθηκε στην Ουκρανία, στις συνέπειες της ρωσικής επιθετικότητας, στην ασφάλεια της συμμαχίας, την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας και τη στρατηγική αντίληψη του ΝΑΤΟ.

Η Αλβανία ΥΠΕΞ υπογράμμισε τη στήριξη για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας, για τις οποίες η Αλβανία λαμβάνει μέτρα για να ξεκινήσει σύντομα οι σχετικές διαδικασίες.

Εκτός των θεμάτων που αφορούσαν την κατάσταση στην Ουκρανία, η Τζάτσκα δήλωσε πως το ΝΑΤΟ θα πρέπει να ακολουθήσει μια πολιτική ανοιχτών θυρών για άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένου του Κοσσυφοπεδίου, που μοιράζεται τις ίδιες αξίες, ως συμβολή στην ασφάλεια της Ευρώπης στο σύνολό της.

Αν και το Κοσσυφοπέδιο δεν έχει αναγνωριστεί από πέντε χώρες οι οποίες και είναι μέλη του ΝΑΤΟ, η Τζάτσκα φαίνεται πως προχωράει ένα βήμα παραπέρα ζητώντας την ένταξή του.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου