Αντίθετη η Yuri Kim με την επιστροφή Μπερίσα στην ηγεσία του ΔΚ

Αντίθετη η Yuri Kim με την επιστροφή Μπερίσα στην ηγεσία του ΔΚ

Η Αμερικανίδα πρέσβης στην Αλβανία, Yuri Kim, δήλωσε στην εκπομπή «Open» στο News24 ότι η θέση των Ηνωμένων Πολιτειών για πρόσωπα που έχουν ανακηρυχθεί δημόσια ως persona non grata από το State Department, λόγω μεγάλης διαφθοράς ή για υπονόμευση της δημοκρατίας είναι πολύ ξεκάθαρη. Ερωτηθείσα για τους ισχυρισμούς ότι επιδιώκει το διορισμό ηγετών στην αντιπολίτευση και ότι δεν έχει διατηρήσει σθεναρή στάση στα κυβερνητικά θέματα, η Kim το αρνήθηκε.

«Νομίζω ότι κάνουν λάθος, με όλο τον σεβασμό, κάνουν λάθος. Δεν λέμε στον κόσμο ποιον να ψηφίσει, είτε σε εκλογές είτε εντός του κόμματος. Αυτό που κάνουμε είναι να δώσουμε τα δεδομένα και να ξεκαθαρίσουμε ποια είναι η θέση των Ηνωμένων Πολιτειών. Αλλά τελικά, το πώς διοικείται και ποιος διευθύνει αυτή τη χώρα είναι απόφαση του αλβανικού λαού», είπε η Κιμ, η οποία λίγο αργότερα μίλησε για την επιστροφή του Μπερίσα.

«Η θέση των Ηνωμένων Πολιτειών για όσους έχουν καταγγελθεί δημόσια από τον Υπουργό Εξωτερικών για μεγάλη διαφθορά ή για υπονόμευση της δημοκρατίας είναι πολύ σαφής. Επομένως δεν θα το επαναλάβω.

Η θέση των ΗΠΑ σε αυτό το θέμα είναι πολύ, πολύ σαφής, αλλά η ουσία είναι ότι δεν θα έχουμε να κάνουμε με κάποιον που έχει δηλωθεί δημόσια από τον Υπουργό Εξωτερικών για μεγάλη διαφθορά ή για υπονόμευση της δημοκρατίας και θα ήταν καταστροφή αν όχι θα είχαμε κανονικές σχέσεις με ένα κόμμα με το οποίο είχαμε ιδιαίτερη σχέση για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.

Όπως είπα προηγουμένως, υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Αλβανίας. Υπάρχουν όμως και τομείς στους οποίους θέλουμε να συνεχίσουμε να παρέχουμε την ισχυρή υποστήριξή μας για βελτίωση. Η διαφθορά είναι ένα από αυτά τα ζητήματα. Δεν νομίζω ότι αυτό που γράφεται στις εκθέσεις μας εκπλήσσει κανέναν ότι η διαφθορά είναι πρόβλημα σε όλα τα επίπεδα της διακυβέρνησης.

Επομένως, νομίζω ότι υπάρχουν ενέργειες που πρέπει να συνεχίσουν να γίνονται και να εντατικοποιούνται για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. Και νομίζω ότι το βλέπουμε αυτό, και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά με την κυβέρνηση, την αντιπολίτευση, τις ΜΚΟ, όποια κι αν είναι, για να προσπαθήσουν να βελτιώσουν την κατάσταση», δήλωσε η Kim.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου