Αλβανία: Ο Μέτα παραμένει στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας

Αλβανία: Ο Μέτα παραμένει στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας

Ο Ιλίρ Μέτα θα συνεχίσει να είναι Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αλβανίας μέχρι το τέλος της θητείας του στις 24 Ιουλίου 2022. Το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάσισε πριν από λίγες μέρες να μην αποδεχθεί το αίτημα της Αλβανικού Κοινοβουλίου για την αποπομπή του, λέγοντας ότι ο ΠτΔ δεν έχει διαπράξει καμία σοβαρή παραβίαση του Συντάγματος και ως εκ τούτου δεν αποφασίζει την αποπομπή του.

Σύμφωνα με το Συνταγματικό Δικαστήριο, δεν υπήρξε παραβίαση του άρθρου 86 που αναφέρει ότι ο Πρόεδρος είναι η ενότητα του έθνους και ότι ο Μέτα «δεν παραβίασε σοβαρά» τον όρκο του Προέδρου, που προβλέπεται στο άρθρο 88 του Συντάγματος. Το Συνταγματικό Δικαστήριο αναφέρει επίσης ότι η Βουλή τήρησε γενικά τις συνταγματικές διαδικασίες για την αποπομπή του Προέδρου.

«Το Συνταγματικό Δικαστήριο, αφού επαλήθευσε τη διαδικασία που ακολούθησε το Κοινοβούλιο για τη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής, διασφαλίζοντας το δικαίωμα του Προέδρου να ακούγεται και να υπερασπίζεται και λαμβάνοντας υπόψη την οργανωτική ανεξαρτησία της Βουλής στο σύνολό της, διαπίστωσε ότι δεν υπήρξε συνταγματική παραβίαση κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας.

Σχετικά με τους λόγους για τους οποίους η Συνέλευση αποφάσισε την αποπομπή του Προέδρου, το Συνταγματικό Δικαστήριο, αφού διαπίστωσε τα αντικειμενικά στοιχεία της «σοβαρής παραβίασης του Συντάγματος» που προβλέπονται στο άρθρο 90, παράγραφος 2, του Συντάγματος, και αξιολόγησε το αίτημα του άρθρου 90, σημείο 3, του Συντάγματος για να αποδείξει την ενοχή του Προέδρου, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι:

1. Τα γεγονότα που παρουσιάζονται ως παραβιάσεις του άρθρου 86 παράγραφος 1 και του άρθρου 89 του Συντάγματος δεν συνιστούν σοβαρές παραβιάσεις του Συντάγματος.

2. Δεν υπάρχει σοβαρή παραβίαση του άρθρου 88, παράγραφος 3, του Συντάγματος, καθώς:

- Τα γεγονότα που σχετίζονται με τα δικαιώματα στην εκλογική διαδικασία δεν συνιστούν σοβαρές παραβιάσεις του Συντάγματος.

- Τα γεγονότα που σχετίζονται με τις σχέσεις με τους στρατηγικούς εταίρους δεν συνιστούν παραβίαση του Συντάγματος.

- Τα γεγονότα που παρουσιάζονται ως παραβιάσεις που σχετίζονται με την ανεξαρτησία των δημοσίων φορέων δεν συνιστούν παραβιάσεις του Συντάγματος.

- Τα γεγονότα που παρουσιάζονται ως παραβιάσεις της δημόσιας τάξης και ασφάλειας δεν συνιστούν παραβιάσεις του Συντάγματος.

3. Τα γεγονότα που παρουσιάζονται ως παράβαση του άρθρου 94 του Συντάγματος δεν συνιστούν παραβίαση του Συντάγματος.

Για τους λόγους αυτούς το Συνταγματικό Δικαστήριο της Δημοκρατίας της Αλβανίας, βάσει των άρθρων 90, σημείο 2 και 131, σημείο 1, στοιχείο «d», του Συντάγματος, καθώς και του άρθρου 63, παράγραφος 2, του νόμου αριθ. 8577, ημερομηνίας 10.02.2000 «Περί οργάνωσης και λειτουργίας του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Δημοκρατίας της Αλβανίας», όπως τροποποιήθηκε,

ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ:

- Κατάργηση της υπ' αριθμ. 55/2021, ημερομηνίας 09.06.2021 της Βουλής της Αλβανίας «Περί αποπομπής του Προέδρου της Δημοκρατίας της Αλβανίας για σοβαρές παραβιάσεις του Συντάγματος».

Η τελεσίδικη απόφαση θα κηρυχθεί αιτιολογημένη εντός των νόμιμων προθεσμιών που προβλέπει ο νόμος αριθ. 8577, ημερομηνίας 10.02.2000 «Περί οργάνωσης και λειτουργίας του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Δημοκρατίας της Αλβανίας», όπως τροποποιήθηκε από τον Κανονισμό για τις δικαστικές διαδικασίες του Συνταγματικού Δικαστηρίου», αναφέρει απόσπασμα της οριστικής απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αλβανίας.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου