Το ΔΚ της Αλβανίας θα λάβει μέτρα κατά της προσπάθειας ανατροπής Μπάσα από τον Μπερίσα

Το ΔΚ της Αλβανίας θα λάβει μέτρα κατά της προσπάθειας ανατροπής Μπάσα από τον Μπερίσα

Η διευθύνουσα επιτροπή του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος (PD) της Αλβανίας θα αποφασίσει να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της κίνησης του πρώην αρχηγού του κόμματος και πρώην πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα , ο οποίος επιθυμεί να ανατρέψει τον σημερινό πρόεδρο Λουλζίμ Μπάσα.

Σήμερα το απόγευμα, η επιτροπή, που αποτελείται από 38 άτομα και με επικεφαλής τον Λουλζίμ Μπάσα, θα αποφασίσει για να λάβει «μέτρα για την υπεράσπιση των συμφερόντων του Δημοκρατικού Κόμματος και της δημοκρατικής λειτουργίας των οργάνων του», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του κόμματος.

Στόχος είναι να ανατραπεί άμεσα ο Μπάσα και την αρχηγία του κόμματος να αναλάβει εν νέου ο Μπερίσα.

Από πλευράς του ο Μπάσα ισχυρίζεται ότι παραβιάστηκαν οι διαδικασίες για την πρόσκληση σε συνεδρίαση της συνέλευσης, του ανώτατου οργάνου του κόμματος, και λέει ότι δεν θα αναγνωρίσει μια τέτοια συνέλευση ή τις όποιες αποφάσεις της.

Επίσης η διευθύνουσα επιτροπή έχει περιορισμένες εξουσίες και είναι κυρίως επιφορτισμένη με την εφαρμογή των αποφάσεων που λαμβάνονται από την εθνική συνέλευση.

Η ρήξη μεταξύ των δύο ηγετών προέκυψε αφότου ο Μπάσα απέκλεισε τον Μπερίσα από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΚ κατόπιν του αιτήματος των Ηνωμένων Πολιτειών, αφού οι ΗΠΑ απαγόρευσαν στον Μπερίσα να εισέλθει στη χώρα λόγω διαφθοράς.

Ο Μπερίσα προχώρησε σε μια παναλβανική περιοδεία με σκοπό να συγκεντρώσει τα μέλη του κόμματος προκειμένου να ανατρέψει τον Μπάσα, η οποία την περασμένη εβδομάδα είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες αιτήματα για μια συνεδρίαση της εθνικής συνέλευσης.

Σκοπός της συνάντησης θα ήταν η αλλαγή του καταστατικού του κόμματος, η απομάκρυνση του Μπάσα και η επανεκλογή του Μπερίσα, ωστόσο η νυν ηγεσία του ΔΚ δεν αναγνωρίζει τα αιτήματα και τα θεωρεία άκυρα.

Το εσωτερικό ρήγμα που έχει δημιουργηθεί στο ΔΚ φαίνεται να αποδυναμώνει κι άλλο την αντιπολίτευση απέναντι στην όλο και αυξανόμενη απολυτότητα της κυβέρνησης Ράμα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου