Το Μαυροβούνιο πλησιάζει στην τελική φάση της ένταξης στην ΕΕ

Το Μαυροβούνιο πλησιάζει στην τελική φάση της ένταξης στην ΕΕ

Οι Βρυξέλλες δίνουν αισιόδοξα μηνύματα για το Μαυροβούνιο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η χώρα ίσως εισέλθει στην τελική φάση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους.

Η στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η επιτυχής ολοκλήρωση των προληπτικών μέτρων στην έκθεση IBAR δείχνουν πρόοδο προς την εκπλήρωση των κριτηρίων ένταξης, ιδιαίτερα στον τομέα του κράτους δικαίου.

Η τρέχουσα γεωπολιτική συγκυρία, με έμφαση στην κατάσταση στην περιοχή και τον πόλεμο στην Ουκρανία, ωθεί την ΕΕ προς ταχύτερη επέκταση. Το Μαυροβούνιο, χάρη στη γεωγραφική του θέση και τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, ίσως ωφεληθεί από αυτή την τάση.

Παρόλα αυτά, η πορεία προς την ένταξη δεν είναι εύκολη. Τα κεφάλαια 23 και 24, που εστιάζουν στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, της διαφθοράς και στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, παραμένουν κρίσιμα. Η ΕΕ απαιτεί συγκεκριμένα επιτεύγματα και όχι απλώς υποσχέσεις σε αυτούς τους τομείς.

Το Μαυροβούνιο έχει καλές πιθανότητες να λάβει θετική αξιολόγηση τον Ιούνιο, λαμβάνοντας υπόψη την πρόοδο που έχει σημειώσει. Η αισιοδοξία ενισχύεται και από την αυξημένη προθυμία της ΕΕ για επέκταση στην περιοχή.

Συνοψίζοντας, η πορεία προς την ένταξη στην ΕΕ για το Μαυροβούνιο φέρει ελπίδες, αλλά και προκλήσεις. Η χώρα έχει κάνει βήματα προς τα εμπρός, όμως η επίτευξη των κριτηρίων ένταξης, με έμφαση στο κράτος δικαίου, παραμένει κομβικό σημείο.


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου