ΠΟΥ: 1 στους 4 εφήβους στην Αλβανία έχει εμπλακεί σε σωματική συμπλοκή

ΠΟΥ: 1 στους 4 εφήβους στην Αλβανία έχει εμπλακεί σε σωματική συμπλοκή

Ανησυχητικά στατιστικά στοιχεία για τη βία στους εφήβους στην Αλβανία έρχονται στο φως, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να αποκαλύπτει ότι 1 στους 4 εφήβους στη χώρα έχει εμπλακεί σε σωματική αντιπαράθεση.

Η Αλβανία κατατάσσεται στην 4η θέση σε μια έκθεση που εστιάζει σε 44 χώρες, με την ηλικιακή ομάδα 11-15 ετών να εμφανίζει υψηλότερη εμπλοκή σε σωματική βία σε σχέση με την ομάδα 15-18 ετών.

Σύμφωνα με ψυχολόγους που προσφέρουν υπηρεσίες στα σχολεία, οι σωματικές αντιπαραθέσεις λαμβάνουν χώρα κυρίως εκτός σχολικού περιβάλλοντος. Πολλές από αυτές, μάλιστα, οφείλονται σε συγκρούσεις που ξεκινούν από τα κοινωνικά δίκτυα και κλιμακώνονται σε σωματικές αντιπαραθέσεις.

Τα αγόρια, ιδιαίτερα στην ηλικία των 11 ετών, φαίνεται να εμπλέκονται συχνότερα σε σωματικούς καυγάδες σε σχέση με τα κορίτσια. Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, το εύρημα της έκθεσης που καταδεικνύει ότι αγόρια από πιο εύπορες οικογένειες παρουσιάζουν αυξημένη πιθανότητα εμπλοκής σε σωματικούς καβγάδες.

Η πρόληψη της βίας στους εφήβους αποτελεί ένα σημαντικό ζήτημα δημόσιας υγείας που χρήζει ολιστικών παρεμβάσεων σε διάφορα επίπεδα, όπως το σχολείο, την οικογένεια και την κοινότητα.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η βία, είτε σωματική, λεκτική, είτε διαδικτυακή, μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική και σωματική υγεία των εφήβων, επηρεάζοντας την ακαδημαϊκή τους επίδοση, τις κοινωνικές τους σχέσεις και την μελλοντική τους ανάπτυξη.

Απαιτείται, λοιπόν, συλλογική προσπάθεια από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, με στόχο την καλλιέργεια ενός κλίματος σεβασμού και ανοχής, όπου η βία δεν θα έχει καμία θέση.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου