SPAK: Αύξηση χρήσης εταιρειών για ξέπλυμα χρήματος στην Αλβανία

SPAK: Αύξηση χρήσης εταιρειών για ξέπλυμα χρήματος στην Αλβανία

Η Ειδική Δομή Κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος (ΣΠΑΚ) στην ετήσια έκθεση για το 2023 κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την αύξηση της χρήσης εμπορικών εταιρειών στο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος στην Αλβανία.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι εγκληματικές οργανώσεις χρησιμοποιούν ολοένα και συχνότερα εταιρείες για να λαμβάνουν και να μεταφέρουν χρήματα που προέρχονται από παράνομες δραστηριότητες, διανέμοντάς τα απευθείας μέσω επενδύσεων και τακτικών εμπορικών συναλλαγών.

Το ΣΠΑΚ εστιάζει σε μια χαρακτηριστική περίπτωση ξεπλύματος χρημάτων για λογαριασμό της Cosa Nostra στην Ιταλία. Το κύκλωμα χρησιμοποίησε ένα ίδρυμα στο Λιχτενστάιν, τραπεζικό λογαριασμό στην Ελβετία, και εμπορικές εταιρείες στην Αλβανία και το Χονγκ Κονγκ. Η αλβανική εταιρεία λειτούργησε ως "μεσάζοντας" και έλαβε 16% (περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ) από τα ξεπλυμένα χρήματα.

Εκτός από την ίδρυση εταιρειών-φαντασμάτων, το ΣΠΑΚ επισημαίνει και άλλα εξελιγμένα σχήματα ξεπλύματος, όπως η χρησιμοποίηση αλβανικών τραπεζών ως τόπος διέλευσης και αλβανικών εταιρειών ως "μεσαζόντων" για ξέπλυμα χρημάτων από διεθνείς εγκληματικές οργανώσεις.

Επιπλέον, η έκθεση τονίζει την εμμονή των εγκληματιών με τις επενδύσεις σε κινητή περιουσία (οχήματα, ρούχα, ρολόγια, κοσμήματα, ηλεκτρονικά) και ακίνητα, αγοράζοντας διαμερίσματα, κτίρια, γη, οπωρώνες, τουριστικές μονάδες, κυρίως στα Τίρανα και στις παράκτιες τουριστικές περιοχές.

Τέλος, το ΣΠΑΚ φέρνει στο φως πλήθος καταθέσεων χρηματικών ποσών, ύποπτων για προϊόντα αξιόποινων πράξεων, σε τραπεζικούς λογαριασμούς εταιρειών ή συγγενών υπόπτων.

Διαβάστε και:

...

Αλβανικές εγκληματικές ομάδες βρίσκονται στη Νότια Αμερική και επεκτείνονται και στη Μέση Ανατολή

Η έκθεση της Ειδικής Εισαγγελίας για το 2023 φέρνει στο φως την ανησυχητική εικόνα της παγκόσμιας δράσης αλβανικών εγκληματικών οργανώσεων. Η έκθεση αποκαλύπτει την παρουσία τους σε αγορές ναρκωτικών ...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου