Ιδρύεται η Μικτή Επιτροπή Ιταλίας-Αλβανίας για την παρακολούθηση των τελωνειακών διοικήσεων των δύο χωρών

Ιδρύεται η Μικτή Επιτροπή Ιταλίας-Αλβανίας για την παρακολούθηση των τελωνειακών διοικήσεων των δύο χωρών

Ο Υπουργός Οικονομικών της Αλβανίας, κ. Ervin Mete, συναντήθηκε στα Τίρανα με τον Γενικό Διευθυντή του Οργανισμού Τελωνείων και Μονοπωλίων της Ιταλίας, κ. Roberto Alesse, και τον Ανώτατο Διοικητή της Guardia di Finanza, κ. Andrea De Gennaro.

Η συνάντηση επικεντρώθηκε στην αξιολόγηση της έως τώρα συνεργασίας μεταξύ των τελωνειακών αρχών των δύο χωρών, με έμφαση στην ενίσχυση και τον εξορθολογισμό των διαδικασιών σε μελλοντικό ορίζοντα.

Στο πλαίσιο αυτό, συζητήθηκαν οι ακόλουθοι βασικοί άξονες συνεργασίας:

  • Διευκόλυνση των εμπορικών συναλλαγών: Η προώθηση της ομαλής και απρόσκοπτης ροής αγαθών μεταξύ Αλβανίας και Ιταλίας αποτελεί καίριο στόχο, με σκοπό την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας και την ενίσχυση των επιχειρηματικών σχέσεων.
  • Εναρμόνιση με τα πρότυπα της ΕΕ: Η υιοθέτηση και εφαρμογή των τελωνειακών διαδικασιών και κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί κομβικό σημείο για την ομαλή ένταξη της Αλβανίας στο ευρωπαϊκό οικονομικό περιβάλλον.
  • Ενίσχυση της διασυνοριακής ασφάλειας: Η αποτελεσματική αντιμετώπιση παράνομων δραστηριοτήτων, όπως το λαθρεμπόριο και η διακίνηση ναρκωτικών, αποτελεί κοινή προτεραιότητα, με στόχο την προστασία των πολιτών και την διασφάλιση της σταθερότητας στην περιοχή.

Ο Υπουργός Μέτε, επαναβεβαιώνοντας την αφοσίωση του Υπουργείου Οικονομικών και των αρμόδιων φορέων, υπογράμμισε τη σημασία της στενής συνεργασίας με την Ιταλία.

Στο πλαίσιο αυτό, χαιρέτησε την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Αλβανικής Τελωνειακής Διοίκησης, της Ιταλικής και της Guardia di Finanza, το οποίο θέτει το πλαίσιο για την ίδρυση της Μικτής Ιταλο-Αλβανικής Τελωνειακής Επιτροπής.

Η Επιτροπή, αναλαμβάνοντας ενεργό ρόλο, θα επιβλέπει την υλοποίηση κοινών πρωτοβουλιών, με στόχο την ευθυγράμμιση των τελωνειακών διαδικασιών και νομοθεσιών της Αλβανίας με τα πρότυπα και το νομικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου