Μείωση των αλβανικών εξαγωγών κατά 23% & αύξηση του εμπορικού ελλείμματος

Μείωση των αλβανικών εξαγωγών κατά 23% & αύξηση του εμπορικού ελλείμματος

Το τρέχον έτος ξεκίνησε με αρνητικό πρόσημο για την πλειονότητα των Αλβανών εξαγωγέων, οι οποίοι επηρεάζονται τόσο από τη δυσμενή συγκυρία της αύξησης των διεθνών τιμών, όσο και από τη σημαντική υποτίμηση του ευρώ.

Οι εξαγωγές στα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και τα υποδήματα βρίσκονται σε διαρκή πτώση εδώ και αρκετούς μήνες, γεγονός που έχει οδηγήσει στην παύση λειτουργίας ολοένα και περισσότερων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους συγκεκριμένους κλάδους. Πτωτική πορεία σημείωσαν και οι λοιπές κατηγορίες προϊόντων, πλην των ομάδων "τρόφιμα, ποτά και καπνός" και "χημικά και πλαστικά προϊόντα", τα οποία φαίνεται να κατέγραψαν μια μέτρια αύξηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της α/Στατιστικής Υπηρεσίας INSTAT, τους δύο πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους, το εμπορικό έλλειμμα έφτασε σε αξία τα 72 δισ. λεκ, σημειώνοντας αύξηση κατά 52,6% σε σχέση με το ίδιο χρονικό διάστημα πέρυσι. Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές αγαθών ανήλθαν στα 62 δισ. λεκ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 23%, ενώ η αξία των εισαγωγών αγαθών κυμάνθηκε στα 134 δισ. λεκ, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 5%, σε σύγκριση με το πρώτο δίμηνο του 2023.

Κατά τη διάρκεια των δύο μηνών 2024, οι χώρες με τις οποίες η Αλβανία παρουσίασε τη μεγαλύτερη αύξηση στις εισαγωγές, σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, είναι η Τουρκία (30,4%), η Ελλάδα (32,%) και η Γερμανία (12,6%), ενώ η πιο μεγάλη μείωση παρουσιάστηκε με την Ιταλία (-4,1%), την Κίνα (-15,3%) και τη Βόρεια Μακεδονία (-11.8%).

Επιπροσθέτως, οι εμπορικές συναλλαγές με τις χώρες της ΕΕ για την ίδια χρονική περίοδο, αντιστοιχούν στο 58,1% του συνόλου των εμπορικών της συναλλαγών, με τις εξαγωγές και τις εισαγωγές να αντιπροσωπεύουν το 75,8% και το 49,9%, αντιστοίχως. Οι κύριοι εμπορικοί εταίροι της Αλβανίας είναι η Ιταλία (28,8%), η Τουρκία (10%), η Ελλάδα (7,4%) και η Γερμανία (7,2%).

Όσον αφορά το Φεβρουάριο 2024, το εμπορικό έλλειμμα της Αλβανίας αυξήθηκε κατά 34% φθάνοντας τα 42 δισ. λεκ. Αξίζει να σημειωθεί ότι, η αξία εισαγωγών ανήλθε περίπου στα 74 δισ. λεκ (αύξηση 6,4%) και οι εξαγωγές σε 32 δισ. λεκ (μείωση 16%), ενώ η Ιταλία παρέμεινε ο κύριος εμπορικός της εταίρος απορροφώντας αλβανικές εξαγωγές ύψους 14,5 δισ. λεκ και παρέχοντας εισαγωγές αξίας 15,2 δισ. λεκ.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια του εν λόγω μήνα, η χώρα με την οποία καταγράφηκε η μεγαλύτερη αύξηση των α/εξαγωγών, σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο 2023, είναι το Κόσοβο (21,2%), ενώ η μεγαλύτερη μείωση παρουσιάστηκε με την Ελλάδα (-41,6%), την Ιταλία (-16,2%), και τη Γερμανία (-5,1%).

Τέλος, το εμπορικό έλλειμμα της Αλβανίας, το 2023 μειώθηκε κατά 6,7%, και ανήλθε στα 432,3 δισ. λεκ.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου