Τον Ιούνιο η υποβολή αίτησης της Αλβανίας για ένταξη στον Ενιαίο Χώρο Πληρωμών σε Ευρώ (SEPA)

Τον Ιούνιο η υποβολή αίτησης της Αλβανίας για ένταξη στον Ενιαίο Χώρο Πληρωμών σε Ευρώ (SEPA)

Η Αλβανία θα μπορεί να υποβάλει την αίτησή της για ένταξή της στον Ενιαίο Χώρο Πληρωμών σε Ευρώ (SEPA) έως τον Ιούνιο, όπως δήλωσε η αναπληρώτρια διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, Luljeta Minxhozi.

Η ενσωμάτωση των παροχών υπηρεσιών πληρωμών (PSP) στα συστήματα SEPA για τη μείωση του κόστους συναλλαγών αναμένεται να διαρκέσει 18 μήνες από τη στιγμή που η Αλβανία ενταχθεί στη ζώνη, δήλωσε η Μιντζόζι σε συνέδριο fintech στα Τίρανα.

Η κεντρική τράπεζα έχει συνεργαστεί στενά με τις PSP για να επιταχύνει αυτή τη διαδικασία, πρόσθεσε η Minxhozi. Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Gent Sejko δήλωσε νωρίτερα τον Μάρτιο ότι η χώρα είναι "σχεδόν έτοιμη" να ενταχθεί στη ζώνη.

Την περασμένη εβδομάδα, η διοικητής της κεντρικής τράπεζας των Σκοπίων, Anita Angelovska Bezhoska, δήλωσε σε συνέντευξή της ότι η χώρα σχεδιάζει επίσης να υποβάλει αίτηση για ένταξη στον SEPA έως τον Ιούνιο.

Οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων – Αλβανία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Κοσσυφοπέδιο, Μαυροβούνιο, Σκόπια και Σερβία – συμφώνησαν φέτος να μειώσουν τα τέλη χρηματοοικονομικών συναλλαγών σε ολόκληρη την περιοχή ευθυγραμμίζοντας τους κανονισμούς τους με αυτούς των χωρών στον τομέα των ενιαίων πληρωμών, σύμφωνα με τον Επίτροπο της Ε.Ε. για τη Γειτονία και τη Διεύρυνση, Όλιβερ Βαρχέλι.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα δήλωσε ότι τα τέλη συναλλαγής στα Δυτικά Βαλκάνια είναι επί του παρόντος έξι φορές υψηλότερα στην περιοχή σε σύγκριση με τις χώρες της ΕΕ. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Αλβανίας, η είσοδος στον χώρο ενιαίας πληρωμής θα εξοικονομήσει για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της Αλβανίας τουλάχιστον 20 εκατομμύρια ευρώ ετησίως μέσω της μείωσης των τελών πληρωμής.


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου