Ράμα για τη βίαιη συμπεριφορά σε δημοσιογράφο: «...δεν λυπάμαι καθόλου και όχι μόνο δεν έχω να ζητήσω συγγνώμη...»

Ράμα για τη βίαιη συμπεριφορά σε δημοσιογράφο: «...δεν λυπάμαι καθόλου και όχι μόνο δεν έχω να ζητήσω συγγνώμη...»

Η βίαιη συμπεριφορά του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα προς τη δημοσιογράφο του αλβανικού καναλιού SYRITV, Αμπρόζια Μέτα, προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από τα διεθνή ΜΜΕ και οργανισμούς που υπερασπίζονται την ελευθερία του Τύπου.

Η ομάδα Media Freedom Rapid Response, που παρακολουθεί τις παραβιάσεις της ελευθερίας των ΜΜΕ στην Ευρώπη, δήλωσε "τρομοκρατημένη" από τη χειρονομία του κ. Ράμα προς τη δημοσιογράφο. Σε ανάρτησή της, η ομάδα τόνισε:

"Έχουμε τρομοκρατηθεί από την ανησυχητική συμπεριφορά του πρωθυπουργού. Δεν πρόκειται για πολιτική. Πρόκειται για βασική ευγένεια. Οι ηγέτες οφείλουν να σέβονται τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ αντί να εκφοβίζουν όσους αναζητούν την αλήθεια."

Ο Γενικός Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, Ρικάρντο Γκουτιέρες, χαρακτήρισε "απαράδεκτη" την ενέργεια του κ. Ράμα.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ελευθερία του Τύπου και των Μέσων Ενημέρωσης χαρακτήρισε τη συμπεριφορά του "αδικαιολόγητη". Σε αντίδραση στην πλατφόρμα X, το Κέντρο τόνισε: "Αυτό το περιστατικό υπογραμμίζει τις συνεχιζόμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες δημοσιογράφοι, τονίζοντας την επείγουσα ανάγκη οι ηγέτες να σέβονται τα ΜΜΕ και να διατηρούν τη δημοσιογραφική ακεραιότητα."

Η Ομάδα Γυναικών για την Ελευθερία του Τύπου υπενθύμισε ότι "δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Ράμα δείχνει περιφρόνηση προς τον Τύπο που τον επικρίνει." Σε ανάρτησή της στο X, η ομάδα δήλωσε: "Στεκόμαστε στο πλευρό της Μέτα και απαιτούμε από τον Ράμα να ζητήσει συγγνώμη και να φερθεί με σεβασμό στους δημοσιογράφους."

Ο Έντι Ράμα, ωστόσο, σε απάντησή του σε όλες αυτές τις κατηγορίες, υπερασπίζεται με σθένος τη συμπεριφορά του λέγοντας σε δημοσίευσή του στο Χ:

Συγνώμη?!

Αυτό μετά από ένα τελείως αποτρόπαιο ψέμα, ενώ όλα υπάρχουν σε βίντεο και δεκάδες δημοσιογράφοι και καμεραμάν ήταν αυτόπτες μάρτυρες της απλής αλήθειας: όχι μόνο δεν υπήρξε ούτε καν σκέψη για επίθεση, αλλά απάντησα υπομονετικά σε όλες τις ερωτήσεις (παρά τις πολλές ανάρμοστες διακοπές) σε μια συνηθισμένη συνέντευξη τύπου και αποχώρησα με φιλικό αντίο!

Όχι, δεν λυπάμαι καθόλου και όχι μόνο δεν έχω να ζητήσω συγγνώμη, αλλά απορρίπτω όλο τον χαρακτηρισμό του «ηγέτη που έδειξε περιφρόνηση προς τον επικριτικό Τύπο», που απλά δεν είναι αλήθεια γιατί έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που δεν μπλέκομαι σε κανένα είδος έντονης συζήτησης με δημοσιογράφους.

Αντιθέτως, δείχνω σε όλους τους δημοσιογράφους, είτε είναι ηθικοί είτε μερικές φορές ανήθικοι, την πλήρη διαθεσιμότητά μου να απαντήσω σε όλες τις ερωτήσεις, παρόλο που η δεύτερη κατηγορια χρησιμοποιεί διαταρακτικές και προφανώς μη τυπικές συνεχείς διακοπές των απαντήσεων μου.

Λυπάμαι λοιπόν που μια τέτοια «καταγγελία» δεν τιμά τις αξίες της ελευθερίας και της αλήθειας, αλλά ακόμα χειρότερα, που η καταγγελία μιας φανταστικής επίθεσης δείχνει ασέβεια στα πραγματικά θύματα των επιθέσεων εξουσίας σε γυναίκες δημοσιογράφους σε όλο τον κόσμο.

Όσο για την «αδιακιολόγητη» συμπεριφορά, ως πρώην πρωτοπόρος του ελεύθερου Τύπου στη χώρα μου, όταν η ελευθερία του λόγου μου έθετε σε κίνδυνο τη ζωή μου, θα πω απολύτως δικαιωματικά ότι οι οργανώσεις Τύπου πρέπει να φροντίζουν να προστατεύουν τις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της δημοσιογραφικής ακεραιότητας, όχι μόνο όταν απειλούνται από την εξουσία, αλλά και όταν υπονομεύονται από μέλη της δημοσιογραφικής κοινότητας. Διαφορετικά, οι δημοκρατικές μας κοινωνίες αντιμετωπίζουν πραγματικά προβλήματα.

...

Ράμα για το λιμάνι του Δυρραχίου: «Δεν είμαι κατά του να βγαίνουν στο δρόμο οι περιουσίες των Αλβανών με 1 ευρώ».

Ο Έντι Ράμα βλέπει το έργο για το λιμάνι του Δυρραχίου ως εισοδηματικό κέρδος για τους Αλβανούς στο μέλλον. Durres Yacht Marina: Συνεχίζεται η πώληση διαμερισμάτων στον αέρα - Αύξηση στις τιμές κατά 1...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου