Αλβανία: Φούσκα στον κατασκευαστικό τομέα - 23% πτώση στις φορολογικές εισπράξεις από ακίνητα

Αλβανία: Φούσκα στον κατασκευαστικό τομέα - 23% πτώση στις φορολογικές εισπράξεις από ακίνητα

Αν και ο κατασκευαστικός τομέας και η αγοραπωλησία ακινήτων παρουσίασαν άνοδο το 2023, τα έσοδα από τον Φόρο Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων (ΦΕΦΠ) στις συναλλαγές ακινήτων μειώθηκαν σημαντικά.

...

Αλβανία: Κατασκευές παντού, ανάπτυξη πουθενά - Η άνευ ουσίας άνθηση του κατασκευαστικού κλάδου και οι συνέπειες για την οικονομία

Το ότι το σημερινό μοντέλο έχει αποτύχει να αυξήσει την ευημερία αποδείχθηκε από το τελευταίο στοιχείο του ΔΝΤ για τη φτώχεια, η οποία είχε αυξηθεί στο 25% το 2022, από 22% το προηγούμενο έτος. Για χρ...
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Φορολογικής Διοίκησης, τα έσοδα από τον ΦΕΦΠ στα ακίνητα μειώθηκαν κατά 23% το 2023, φτάνοντας τα 5,4 δισεκατομμύρια ευρώ (από 7 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου το 2022).

Εν αντιθέσει, τα στοιχεία του ΑΕΠ δείχνουν αύξηση 11,6% στις δραστηριότητες του τομέα των ακινήτων κατά το ενάτο μήνα του 2023. Πρόσθετα δεδομένα της αγοράς δείχνουν επίσης αύξηση στις τιμές των κατοικιών.

Τα στοιχεία αυτά των φόρων επισημαίνουν ένα ενδιαφέρον ζήτημα. Οι επενδυτές στον κατασκευαστικό τομέα που είναι εγγεγραμμένοι στις φορολογικές αρχές ως νομικά πρόσωπα (εταιρείες) με σκοπό την ανέγερση και πώληση ακινήτων, δεν υπόκεινται σε Φόρο Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων επί της μεταβίβασης του δικαιώματος ιδιοκτησίας επί ακινήτου. Υποχρεούνται μόνο στην καταβολή του τοπικού τέλους μεταβίβασης δικαιωμάτων ιδιοκτησίας επί ακινήτων.

Από την άλλη πλευρά, οι επενδυτές στον κατασκευαστικό τομέα που είναι εγγεγραμμένοι στις φορολογικές αρχές ως "εμπορικά φυσικά πρόσωπα", υπόκεινται στον Φόρο Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων επί της μεταβίβασης δικαιωμάτων ιδιοκτησίας επί ακινήτων. Υποχρεούνται επίσης στην καταβολή του τοπικού τέλους μεταβίβασης δικαιωμάτων ιδιοκτησίας επί ακινήτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αξία πώλησης του ακινήτου προσδιορίζεται στο συμβόλαιο πώλησης που υπογράφουν τα συμβαλλόμενα μέρη (ο πωλητής και ο αγοραστής).

Όταν η κυριότητα ενός ακινήτου μεταβιβάζεται για δεύτερη φορά και μετά, για τον υπολογισμό του αποκτηθέντος κεφαλαιοδοτικού κέρδους, υπολογίζεται μόνο η διαφορά μεταξύ της τελευταίας τιμής πώλησης και της τιμής αγοράς που ορίζεται στο προηγούμενο συμβόλαιο του συγκεκριμένου ακινήτου. Κατά τη στιγμή της πώλησης και της αγοράς ενός ακινήτου, εφαρμόζεται ο Φόρος Μεταβίβασης Δικαιώματος επί Ακινήτου και ο Φόρος Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων επί της μεταβίβασης του δικαιώματος επί ακινήτου.

Ο φορολογικός και μεταβιβαστικός πράκτορας είναι το γραφείο κτηματολογίου, το οποίο μεταβιβάζει τα εισπραχθέντα έσοδα στην τοπική αυτοδιοίκηση και τη φορολογική διοίκηση εντός των προθεσμιών που ορίζει ο νόμος.

...

Η Eurostat αποκαλύπτει πού γίνονται οι περισσότερες κατασκευές στην Ευρώπη, «κερδίζει» η Αλβανία

Ο κατασκευαστικός τομέας εξελίσσεται σε όλη την Ευρώπη αλλά σε καμία χώρα αυτός ο τομέας δεν ανθίζει όπως στην Αλβανία. Σε πρόσφατη έκθεση για τη στέγαση, η Eurostat μέτρησε το μέγεθος του κατασκευαστ...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου