Ενίσχυση 6 δισ. ευρώ στα Δ. Βαλκάνια: Προτεραιότητα η δημοκρατία και η επίλυση διαφορών

Ενίσχυση 6 δισ. ευρώ στα Δ. Βαλκάνια: Προτεραιότητα η δημοκρατία και η επίλυση διαφορών

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρόκειται να εγκρίνει αύριο το βράδυ την έκθεση για το σχέδιο ανάπτυξης και μεταρρυθμίσεων στα Δυτικά Βαλκάνια. Αυτό το πακέτο, ύψους 6 δισ. ευρώ, αποσκοπεί σε επενδύσεις προκειμένου να υποστηρίξει την ανάπτυξη στις εν λόγω χώρες. Η ψηφοφορία αποτελεί σημαντικό βήμα στη διαδικασία έγκρισης της ΕΕ, προτού τελικά συμφωνήσουν το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο.

...

6 δισ. ευρώ για τα Δυτικά Βαλκάνια: Υπόσχεση ή προπαγάνδα;

Το νέο Σχέδιο Ανάπτυξης της ΕΕ υπόσχεται 6 δισ. ευρώ στα Δυτικά Βαλκάνια εντός 4 ετών, στοχεύοντας στον διπλασιασμό του ΑΕΠ σε 6 χώρες εντός 10 ετών, δήλωσε ο Επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης, Olivé...

Πρόκειται για μία από τις πιο φιλόδοξες πρωτοβουλίες της ΕΕ για την περιοχή, ενισχύοντας τον στόχο της ένταξης των χωρών αυτών στην Ένωση. Η χρηματοδοτική αυτή πρωτοβουλία συμπληρώνει τα ήδη υπάρχοντα κονδύλια προενταξιακής βοήθειας, ενισχύοντας την οικονομική ανάπτυξη και τις μεταρρυθμίσεις.

Το πακέτο προβλέπει την επιδότηση 2 δισ. ευρώ ως επιδοτούμενη ενίσχυση και 4 δισ. ευρώ ως δάνεια. Οι χώρες πρέπει να πληρούν αυστηρά κριτήρια μεταρρύθμισης και να προσαρμοστούν στην εξωτερική πολιτική της ΕΕ.

Η διαδικασία απαιτεί συμφωνία μεταξύ Συμβουλίου και Κοινοβουλίου πριν η απόφαση γίνει επίσημη. Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να περιλαμβάνουν την εκπόνηση σαφών κριτηρίων και την επίλυση των διαφορών σχετικά με την πολιτική προσαρμογή των χωρών στην εξωτερική πολιτική της ΕΕ.

Η ΕΕ επιμένει σε αυστηρά κριτήρια, περιλαμβανομένης της συμμόρφωσης με την κρατική νομιμότητα και τον σεβασμό των αρχών της δημοκρατίας. Οι χώρες πρέπει επίσης να δεσμευτούν για την επίλυση των διαφορών τους, όπως αυτές μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας.

Οι διαφορές στο κείμενο του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου αναμένεται να επιλυθούν στις διαπραγματεύσεις. Η πρόταση του Κοινοβουλίου περιλαμβάνει την υποστήριξη κυρώσεων κατά της Ρωσίας ως προϋπόθεση για τη λήψη χρημάτων από το πακέτο.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου