H ΤΕΡΝΑ έλαβε το πράσινο φως της Αλβανικής κυβέρνησης για κατασκευή φωτοβολταϊκού σταθμού

H ΤΕΡΝΑ έλαβε το πράσινο φως της Αλβανικής κυβέρνησης για κατασκευή φωτοβολταϊκού σταθμού

Η Κυβέρνηση της Αλβανίας ανακοίνωσε την έγκριση του αιτήματος της εταιρείας ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Faethon, θυγατρικής του ελληνικού ενεργειακού ομίλου Ήρων, για την κατασκευή ενός φωτοβολταϊκού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 90 MW στην περιοχή της νότια Αλβανίας Libohove. Υπενθυμίζουμε πως βασικός μέτοχος της εταιρείας Ήρων είναι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Η Faethon εγγράφηκε στην Αλβανία το 2022, υπό την πλήρη ιδιοκτησία της Heron II Θερμοηλεκτρικός Σταθμός Βοιωτίας, μέρος του ελληνικού ομίλου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας προς εμπορία Heron, σύμφωνα με το μητρώο επιχειρήσεων.

Η Faethon πρέπει να ολοκληρώσει την κατασκευή και να αρχίσει την παραγωγή ενέργειας εντός τριών ετών και μπορεί να λειτουργήσει τη μονάδα για έως και 49 χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων υποχρεούται να δωρίσει το 2% της ετήσιας παραγωγής ενέργειας στο Υπουργείο Υποδομών, αναφέρει η κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.

Ο φωτοβολταϊκός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Libohove πρόκειται να γίνει πρότυπο αξιοποίησης βιώσιμης ενέργειας στην περιοχή. Το εν λόγω έργο όχι μόνο θα μειώσει την εξάρτηση της Αλβανίας από τα ορυκτά καύσιμα, αλλά και θα ανοίξει το δρόμο για άλλες πρωτοβουλίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις: "..Η έγκριση αυτού του έργου αποτελεί απόδειξη της δέσμευσης της αλβανικής κυβέρνησης να προωθήσει ένα βιώσιμο και πιο πράσινο μέλλον. Καθώς προχωράμε μπροστά, είναι ζωτικής σημασίας να συνεχίσουμε να επενδύουμε και να υποστηρίζουμε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπως αυτό."

Σύμφωνα με την απόφαση, η εταιρεία Faethon πρέπει να υποβάλλει περιοδικές/τριμηνιαίες εκθέσεις στο Υπουργείο Υποδομών και Ενέργειας και τον Εθνικό Οργανισμό Φυσικών Πόρων σχετικά με την πρόοδο της κατασκευής του φωτοβολταϊκού σταθμού. Επίσης, πρέπει να τηρούνται οι όροι που αναφέρονται στις εγκρίσεις και τις προηγούμενες περιβαλλοντικές άδειες, που έχουν εκδοθεί από τους αρμόδιους εθνικούς φορείς.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου