Αλβανία: 90 ημέρες προθεσμία στις παραλιακές επιχειρήσεις για την εγκατάσταση μονάδας επεξεργασίας μολυσμένων υδάτων

clipboard-1

Όλες οι επιχειρήσεις που ασκούν την οικονομική τους δραστηριότητα κοντά σε παράκτιες περιοχές, λίμνες ή ποτάμια στην Αλβανία, πρέπει να εγκαταστήσουν μονάδες επεξεργασίας μολυσμένων υδάτων.

...

Αλβανία: Ανάκληση άδειας και πρόστιμο έως 25.000 ευρώ για όσους δεν εγκαθιστούν μονάδα επεξεργασίας μολυσμένων υδάτων

Ογκώδεις κατασκευές σε ολόκληρη την ακτογραμμή της Αλβανίας έχουν δημιουργήσει μια ανησυχητική περιβαλλοντική κατάσταση. Εκατοντάδες θέρετρα και τουριστικά χωριά, που έχουν χτιστεί από τη Σκόδρα ...

Η απόφαση αυτή έρχεται λίγους μήνες πριν από την έναρξη της τουριστικής περιόδου και κοινοποιήθηκε σε δήμους και τουριστικούς φορείς από το Υπουργείο Υποδομών και Ενέργειας και Τουρισμού και Περιβάλλοντος.

Η Belinda Balluku, αντιπρόεδρος της αλβανικής κυβέρνησης, δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει καμία ανοχή για φορείς που δεν συμμορφώνονται με αυτήν την υποχρέωση:
«Όλοι οι φορείς που επηρεάζονται από αυτήν την κανονιστική πράξη έχουν 90 ημέρες από σήμερα για να δημιουργήσουν μονάδες επεξεργασίας λυμάτων».

Η Υπουργός Τουρισμού και Περιβάλλοντος Μιρέλα Κουμπάρο ζήτησε από τους δήμους να ειδοποιήσουν όλους τους φορείς για τις νέες υποχρεώσεις, για μια τουριστική σεζόν με καθαρά νερά στις αλβανικές ακτές.

Η υποχρέωση εγκατάστασης μονάδων επεξεργασίας και απομάκρυνσης λυμάτων περιλαμβάνει όλους τους τύπους φορέων, ξεκινώντας από δομές καταλυμάτων, αγροτουρισμό, ξενώνες, ξενοδοχεία, τουριστικά συγκροτήματα, μπαρ, εστιατόρια κ.λπ.

Για τον έλεγχο της διαχείρισης των μολυσμένων υδάτων, θα συσταθεί ειδική ομάδα εργασίας υπό την εξάρτηση της Αλβανικής Υπηρεσίας Ύδρευσης και Αποχέτευσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Υποδομών και Ενέργειας, συνολικά κοντά στις λεγόμενες λεκάνες απορροής βρίσκονται 9000 φορείς. Η Ομάδα Κρούσης θα έχει και την ευθύνη επιβολής διοικητικών μέτρων, σε περίπτωση παραβάσεων. Η αξία των προστίμων θα κυμαίνεται από 1,5 εκατ. λεκ έως 2,65 εκατ. λεκ. (14.000-25.000 ευρώ, ισοτιμία Φλεβάρη 2024).

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου