Ψήφισμα του ΕΚ για την Εκλογική Μεταρρύθμιση στην Αλβανία

Ψήφισμα του ΕΚ για την Εκλογική Μεταρρύθμιση στην Αλβανία

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε το ψήφισμα για την Αλβανία, μέσω του οποίου οι Βρυξέλλες κάνουν έκκληση για συμπερίληψη όλων των μερών από την αντιπολίτευση στη διαδικασία εκλογικής μεταρρύθμισης για να διασφαλιστεί η πραγματική εκπροσώπηση.

Στις συστάσεις του ΕΚ, απευθύνεται έκκληση για έναν εποικοδομητικό και ολοκληρωμένο πολιτικό διάλογο από όλα τα κόμματα, απαιτείται η συμπερίληψη της αντιπολίτευσης στο Εκλογικό Σώμα, καθώς και η ανάγκη για ερευνητικές επιτροπές ως ζωτικής σημασίας λειτουργία ελέγχου και εξισορρόπησης του η Βουλή.

«Πρέπει να χρησιμοποιηθούν διάφορα μέσα εποπτείας, συμπεριλαμβανομένων των ερευνητικών επιτροπών, για την ενίσχυση της λογοδοσίας και της δημοκρατικής διακυβέρνησης στην Αλβανία» - αναφέρει το ΕΚ.

Μεταξύ άλλων, η Επιτροπή Σταθεροποίησης-Σύνδεσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέφρασε τη λύπη της για το γεγονός ότι παρά τη δημιουργία της επιτροπής για την εκλογική μεταρρύθμιση τον Φεβρουάριο του 2022, δεν έχει σημειωθεί πρόοδος ούτε στην έγκριση οποιουδήποτε κειμένου ούτε στην αντιμετώπιση των εκκρεμών συστάσεων της ΟΑΣΕ/ODIHR και στην Επιτροπή της Βενετίας.

Επίσης, γίνεται έκκληση για αποφυγή πολιτικών παρεμβάσεων στο δικαστικό σύστημα και εξάλειψη του κορπορατισμού. Σύμφωνα με το ΕΚ, η Αλβανία πρέπει να διασφαλίσει ότι οι δικαστικές διαδικασίες και οι αποφάσεις διεξάγονται σύμφωνα με συνεπή πρότυπα, χωρίς διπλά μέτρα και σταθμά.

Να συμπεριληφθούν όλες οι φωνές της αντιπολίτευσης στη διαδικασία εκλογικής μεταρρύθμισης για να διασφαλιστεί η πραγματική εκπροσώπηση. Οι Ερευνητικές Επιτροπές θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση της λογοδοσίας και της δημοκρατικής διακυβέρνησης στην Αλβανία. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί για έναν εποικοδομητικό και χωρίς αποκλεισμούς πολιτικό διάλογο από όλα τα μέρη.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εγκρίνει τις συστάσεις για την Αλβανία στην Επιτροπή Σταθεροποίησης. Στο ψήφισμα του ΕΚ για την Αλβανία, τονίζονται κυρίως τα ακόλουθα βασικά ζητήματα: Υπάρχει έκκληση για ισχυρή συμμετοχή του Κοινοβουλίου για την ενθάρρυνση της δέσμευσης της αντιπολίτευσης.

Τονίζεται η ζωτική λειτουργία ελέγχου και εξισορρόπησης του Κοινοβουλίου και η ανάγκη για διερευνητικές επιτροπές.

Είναι προφανές ότι ο νέος νόμος για τις κοινοβουλευτικές ερευνητικές επιτροπές εγκρίθηκε χωρίς συναίνεση.

Απαιτείται η χρήση διαφόρων εργαλείων εποπτείας, συμπεριλαμβανομένων των εξεταστικών επιτροπών, για την ενίσχυση της λογοδοσίας και της δημοκρατικής διακυβέρνησης στην Αλβανία.

Παρά τη σύσταση της επιτροπής για την εκλογική μεταρρύθμιση τον Φεβρουάριο του 2022, δεν έχει σημειωθεί πρόοδος ούτε στην έγκριση οποιουδήποτε κειμένου ούτε στην αντιμετώπιση των εκκρεμών συστάσεων του ΟΑΣΕ/ODIHR και της Επιτροπής της Βενετίας.

Να διασφαλιστεί ότι οι δικαστικές διαδικασίες και οι αποφάσεις διεξάγονται σύμφωνα με συνεπή πρότυπα, χωρίς διπλά μέτρα και σταθμά.Τονίζουμε την ανάγκη για άμεση υιοθέτηση των απαραίτητων αλλαγών στους νόμους για τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες για ένα ανεξάρτητο δικαστικό σύστημα που τηρεί τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές, διασφαλίζοντας δικαιοσύνη, αμεροληψία και αποτελεσματικότητα.

Στο πλαίσιο της Διαδικασίας του Βερολίνου, τονίζεται η σημασία της εφαρμογής των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων για την αποτελεσματική απορρόφηση των πόρων, ενισχύοντας έτσι την πορεία της Αλβανίας προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Η διαφθορά είναι διαδεδομένη σε πολλούς τομείς της δημόσιας και επιχειρηματικής ζωής και τα προληπτικά μέτρα εξακολουθούν να έχουν περιορισμένο αντίκτυπο.

Οι αλβανικοί θεσμοί να εντείνουν τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της διαφθοράς, τονίζοντας την ανάγκη για αποτελεσματικές και συνεχείς ενέργειες, ειδικά σε τομείς υψηλού κινδύνου», αναφέρεται ανάμεσα σε άλλα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου