Σημαντική αύξηση των οικοδομικών αδειών αναμένεται στην Αλβανία για το 2024

Σημαντική αύξηση των οικοδομικών αδειών αναμένεται στην Αλβανία για το 2024

Το 2024, ο αριθμός των οικοδομικών αδειών αναμένεται να αυξηθεί στον κατασκευαστικό τομέα, κυρίως σε παραθαλάσσιες πόλεις όπως η Αυλώνα, το Δυρράχιο και οι Άγιοι Σαράντα.

Η τάση χορήγησης οικοδομικών αδειών για οικοδόμους στα Τίρανα προβλέπεται να είναι ίδια με το 2023, αλλά θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν υψηλότερο κόστος από αυξημένους φόρους λόγω των αλλαγών στις τιμές αναφοράς για τα Τίρανα που τέθηκαν σε ισχύ τον Ιούλιο του 2023.

«Για το 2024, σύμφωνα με τις άδειες που χορηγήθηκαν στον Δήμο Τιράνων, η τάση αναμένεται να είναι ίδια ή αυξητική σε σχέση με το 2023. Ενώ σε παραθαλάσσιες περιοχές, κυρίως σε πόλεις όπως το Δυρράχιο, η Αυλώνα, οι Άγιοι Σαράντα, αναμένεται η τάση να αυξηθεί σε σύγκριση με το 2023», λέει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Οικοδόμων Αλβανίας, Ερζόν Χαρίζι.

Σύμφωνα με το INSTAT, από τον Δήμο Τιράνων, το 2022 χορηγήθηκαν συνολικά οικοδομικές άδειες έκτασης περίπου 1,81 εκατ. τετραγωνικών μέτρων. Σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, ο δείκτης αυτός αυξήθηκε κατά περίπου 10%, ενώ σημειώνει το υψηλότερο ιστορικό επίπεδο, τουλάχιστον από το 2005, όταν το INSTAT αναφέρει τα αναλυτικά στοιχεία ανά νομούς.

Το ρεκόρ σημειώθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2022, όταν χορηγήθηκαν άδειες για έκταση 800 χιλ. τμ, μειώνοντας στο μισό το δεύτερο (388 χιλ. τμ) και μειώθηκε σημαντικά το τρίτο (272 χιλ. τμ). Το τέταρτο τρίμηνο, η δεδομένη έκταση αυξήθηκε ξανά και έφτασε τα 350 χιλιάδες τμ περίπου. Συνολικά, στα Τίρανα για ολόκληρο το έτος 2022, χορηγήθηκε περίπου το 68% των συνολικών αδειών σε ολόκληρη τη χώρα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου