Πρωθυπουργός Βαυαρίας: «Η συμφωνία Ράμα - Μελόνι μπορεί πραγματικά να μας βοηθήσει»

Πρωθυπουργός Βαυαρίας: «Η συμφωνία Ράμα - Μελόνι μπορεί πραγματικά να μας βοηθήσει»

Η συμφωνία μεταξύ Αλβανίας και Ιταλίας για τους μετανάστες φαίνεται να έχει μεγάλο ενδιαφέρον από τη Γερμανία και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα και στα σχόλια του πρωθυπουργού της Βαυαρίας, Markus Söder, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι τη βλέπει ως πιθανό μοντέλο για την Ευρώπη.

«Μια τέτοια λύση μπορεί πραγματικά να μας βοηθήσει», ήταν η δήλωση του Σόντερ κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Έντι Ράμα εκεί, ο οποίος συμμετείχε σε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του Χριστιανοκοινωνικού Κόμματος, CSU, που πραγματοποιήθηκε στο μοναστήρι Μπανζ. Ακόμη, σύμφωνα με τον επικεφαλής του βαυαρικού στελέχους, το αλβανοϊταλικό μοντέλο είναι ακόμα πιο πειστικό από το βρετανικό που προβλέπει την αποστολή προσφύγων στη Ρουάντα.

Η Συμφωνία Μελόνι - Ράμα στο Συνταγματικό Δικαστήριο

Το φθινόπωρο, ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Ράμα υπέγραψε με τη δεξιά πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, συμφωνία σχετικά με την ίδρυση δύο προσφυγικών καταυλισμών σε αλβανικό έδαφος. Στόχος είναι να περιοριστεί η μετανάστευση μέσω της Μεσογείου προς την Ιταλία και συνεπώς προς την ΕΕ. Ωστόσο, και στις δύο χώρες υπάρχουν αμφιβολίες για το εάν αυτή η συμφωνία είναι νομικά εφικτή.

Στην Αλβανία εξετάζεται από το Συνταγματικό Δικαστήριο αυτή η συμφωνία. 30 βουλευτές της αντιπολίτευσης θεωρούν τη συμφωνία των δύο χωρών ως παραβίαση του Συντάγματος της Αλβανίας και του διεθνούς δικαίου. Από την υπογραφή της συμφωνίας στη Ρώμη τον περασμένο Νοέμβριο, ντόπιοι και ξένοι εμπειρογνώμονες εξέφρασαν σκεπτικισμό για μια συμφωνία που δίνει στην Ιταλία το πλήρες δικαίωμα να διαχειριστεί τη μεταναστευτική κρίση, χρησιμοποιώντας ένα ξένο έδαφος μιας γειτονικής χώρας, όπως η Αλβανία, η οποία δεν είναι μέλος της ΕΕ.

...

Συμφωνία Ράμα - Μελόνι: Το Συνταγματικό Δικαστήριο απαιτεί στοιχεία από την αλβανική κυβέρνηση

Σήμερα Πέμπτη, πραγματοποιήθηκε η επόμενη συνεδρίαση στο Συνταγματικό Δικαστήριο όπου εξετάζεται η συμφωνία Αλβανίας και Ιταλίας για μεταφορά μεταναστών στο Shengjin. Μετά το τέλος αυτής της συνόδου, ...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου