Μείωση κατά 10% των εξαγωγών το 2023 στην Αλβανία

Μείωση κατά 10% των εξαγωγών το 2023 στην Αλβανία

Το εξωτερικό εμπόριο στην Αλβανία συρρικνώθηκε πέρυσι. Τα στοιχεία δείχνουν ότι από τις εξαγωγές, η Αλβανία κέρδισε 440 δισ. λεκ (4,2 δισ. ευρώ), ή 10% λιγότερα από το 2022.

Τα εμπορικά ισοζύγια που εμφανίζονται στα επίσημα στοιχεία για τις εξαγωγές το 2023 δείχνουν ότι η Αλβανία έχει πουλήσει αγαθά αξίας 440 δισ. λεκ.

Σε σύγκριση με το 2022, τα έσοδα έχουν συρρικνωθεί κατά 10% ή 47 δισ. λεκ λιγότερο ή 453 εκατ. ευρώ, ενώ η πτώση φαίνεται να είναι μεγαλύτερη ακόμη και από το 2020, όταν οι αγορές ήταν αποκλεισμένες λόγω του κλεισίματος των συνόρων εξαιτίας της πανδημίας.

Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι το εξαγόμενο αλβανικό προϊόν δεν έχει συρρικνωθεί, αλλά οι απώλειες φαίνεται να προέρχονται κυρίως από την υποτίμηση ξένων νομισμάτων, όπως το ευρώ, το δολάριο και η λίρα.

Βασικός εμπορικός εταίρος ήταν και πέρυσι η Ιταλία, στην οποία εξήγαγε 189 δισ. λεκ αγαθών ή 1,8 δισ. ευρώ περίπου, ακολουθούμενη από το Κόσοβο, την Ελλάδα, τη Γερμανία και την Ισπανία, από την οποία έλαβε 112 δισ. λεκ μαζί ή 1,08 δισ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, οι εισαγωγές μειώθηκαν επίσης κατά 8%, όπου η Αλβανία πλήρωσε 873 δισ. λεκ ή 8,4 δισ. ευρώ περίπου για να αγοράσει αγαθά από το εξωτερικό.

Επίσης από αυτή την άποψη, η Ιταλία είναι η χώρα που την προμηθεύει μαζικά, ακολουθούμενη από την Κίνα και την Τουρκία.

...

Αλβανία: Μείωση επιπλέον 22% των εξαγωγών τον Νοέμβριο

Η κρίση στις αλβανικές εξαγωγές δεν σταματά. Το Ινστιτούτο Στατιστικής ανέφερε ότι οι εξαγωγές αγαθών από την Αλβανία μειώθηκαν κατά 21,8% τον Νοέμβριο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι. Σύμφωνα με ...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου