Εκλογική μεταρρύθμιση στην Αλβανία - Ο ΟΑΣΕ έτοιμος να βοηθήσει: «Οι εκλογές του 2025 είναι κοντά, υπάρχουν πολλά να γίνουν»

Εκλογική μεταρρύθμιση στην Αλβανία - Ο ΟΑΣΕ έτοιμος να βοηθήσει: «Οι εκλογές του 2025 είναι κοντά, υπάρχουν πολλά να γίνουν»

Οι δύο συμπρόεδροι της Επιτροπής Εκλογικής Μεταρρύθμισης, ο Damian Gjiknuri (Σοσιαλιστικό Κόμμα)και ο Enkelejd Alibeaj (Δημοκρατικό Κόμμα), συναντήθηκαν σήμερα κατ' ιδίαν. Όπως μαθαίνεται, έχουν στείλει επίσημη επιστολή στον ΟΑΣΕ για να προσαρτήσει εκπροσώπους του στους εμπειρογνώμονες της επιτροπής.

Ολόκληρη η επιστολή:

Ας εκφράσουμε πρώτα τις ευχαριστίες μας και τη βαθιά μας ευγνωμοσύνη για τη συμβολή του ΟΑΣΕ αυτά τα χρόνια για την ανάπτυξη και εδραίωση της δημοκρατίας στην Αλβανία και συγκεκριμένα σε ένα από τα σημαντικά θεμέλιά της, όπως οι εκλογές. Με την απόφαση αρ. 12, ημερομηνίας 10.02.2022, όπως τροποποιήθηκε, η Βουλή της Αλβανίας ενέκρινε τη σύσταση της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την εφαρμογή της Εκλογικής Μεταρρύθμισης. Η επιτροπή είναι επιφορτισμένη με τη σύνταξη νομοθετικών αλλαγών για την εκλογική μεταρρύθμιση, ιδίως όσον αφορά τις συστάσεις των εκθέσεων του ΟΑΣΕγια τις εκλογές της 25ης Απριλίου 2021 και για τις προηγούμενες εκλογές που δεν είχαν διευθετηθεί, τις συστάσεις των οργάνων που είναι αρμόδια για τις εκλογές, των κοινοβουλευτικών πολιτικών κομμάτων και μη κερδοσκοπικών οργανώσεων.

Για το λόγο αυτό, όπως ακριβώς συμφωνήσαμε με εκπροσώπους του ΟΑΣΕ στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2023, όπου συζητήσαμε το έργο της Επιτροπής και την ανάγκη να τεθεί στη διάθεση της η εμπειρογνωμοσύνη του, χαιρόμαστε που εκ μέρους της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Εφαρμογή της Εκλογικής Μεταρρύθμισης, υποβάλλουμε το αίτημα να συνεισφέρουμε με εμπειρογνώμονες στον τομέα των εκλογών, από τον ΟΑΣΕ, για να βοηθήσουμε το έργο αυτής της Επιτροπής. Η μέθοδος επικοινωνίας των εμπειρογνωμόνων που έχετε ορίσει, με την Επιτροπή Εκλογικής Μεταρρύθμισης, μπορεί να καθοριστεί μετά από περαιτέρω συνεργασία μας. Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την προθυμία και τη συνεργασία σας,

Με εκτίμηση,

Damian GJIKNURI

Enkelejd ALIBEAJ


Ο ΟΑΣΕ ζήτησε ένα πλήρως λειτουργικό κοινοβούλιο και εξέφρασε την ετοιμότητά του να βοηθήσει καθώς οι εκλογές του 2025 πλησιάζουν γρήγορα και υπάρχουν πολλά να γίνουν.

«Εύχομαι επιτυχία στην Αλβανική Συνέλευση στην αρχή της νέας συνόδου. Ανυπομονούμε να δούμε το κοινοβούλιο ως πλατφόρμα για πλήρως λειτουργικό πολιτικό διάλογο και εστίαση στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, ξεκινώντας από την εκλογική, προς το συμφέρον των πολιτών. Ο χρόνος μέχρι τις εκλογές του 2025 είναι λίγος και πολλά να γίνουν»

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου