Σύσταση ειδικής επιτροπής από την αλβανική κυβέρνηση για την επιτήρηση δανείων στα οποία είναι εγγυήτρια

Σύσταση ειδικής επιτροπής από την αλβανική κυβέρνηση για την επιτήρηση δανείων στα οποία είναι εγγυήτρια

Προκειμένου να πειθαρχήσουν οι κρατικές επιχειρήσεις που λαμβάνουν δάνεια και δεν τα αποπληρώνουν, το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει νομοσχέδιο «Για τη διαχείριση Κρατικών Εγγυήσεων και Ανέκκλητων Δανείων», με στόχο τη δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου με βάσεις δεδομένων.

Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2023, οπότε και αναφέρθηκαν τα τελευταία στοιχεία, το εγγυημένο χρέος ήταν ύψους 416 εκατ. ευρώ. Περίπου το 70% αυτού του ποσού ελήφθη από επιχειρήσεις με κρατικά κεφάλαια, κυρίως από τον ενεργειακό τομέα, αλλά η κυβέρνηση έχει εισέλθει ως εγγυητής σε διεθνείς τράπεζες και κυβερνήσεις.

Κυρίως, αυτού του είδους το χρέος αποπληρώνεται από τον προϋπολογισμό με τους φόρους των πολιτών, αντί να πληρώνεται από τις επιχειρήσεις που το λαμβάνουν.

Θα δημιουργηθεί ειδικός φορέας για την παρακολούθηση των δανείων στα οποία το κράτος έχει εισέλθει ως εγγυητής. Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, ο Οργανισμός για τα εγγυημένα δάνεια που λαμβάνονται σε τράπεζες δεύτερου επιπέδου αναφέρεται στο Μητρώο Πιστώσεων και εφαρμόζει τα κριτήρια ταξινόμησης για τις τράπεζες και τα μη τραπεζικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ώστε τα δάνεια αυτά να εμφανίζονται στο Μητρώο Πιστώσεων ακόμη και μετά την διαβίβαση στον Οργανισμό προκειμένου να είναι πλήρη τα στοιχεία στο Μητρώο Πιστώσεων για τους εν λόγω δανειολήπτες.

Για τις δανειακές συμβάσεις που υπογράφουν χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, μέρος των αντίστοιχων συστημάτων εγγυήσεων, ο Οργανισμός έχει καθήκον να εναρμονίζει κάθε τρεις μήνες τα δεδομένα με τους δανειστές και το αρμόδιο για τα οικονομικά Υπουργείο και να υποβάλλει έκθεση κάθε τρεις μήνες στο Υπουργείο Οικονομικών για την πρόοδο των συστημάτων εγγυήσεων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, πάνω από το 70% των συνολικών κρατικών εγγυήσεων ανήκει στον ενεργειακό τομέα, αντικατοπτρίζοντας τις πολιτικές της κυβέρνησης όσον αφορά τη στήριξη του ενεργειακού τομέα.

Στα τέλη Δεκεμβρίου 2022, το εγγυημένο χαρτοφυλάκιο χρέους εκτιμάται σε 52,2 δισ. λεκ (2,4% του ΑΕΠ) ή στο 3,8% του χαρτοφυλακίου χρέους της κεντρικής κυβέρνησης. Οι εγγυήσεις στην εγχώρια αγορά αντιπροσωπεύουν το 38,1% του συνολικού αποθέματος εγγυημένου χρέους ή 19,9 δισ. λεκ, ενώ οι εγγυήσεις υπέρ ξένων πιστωτών αντιπροσωπεύουν το 61,9% του αποθέματος του εγγυημένου χρέους ή 32,3 δισ. λεκ.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου