Κάμερον: Η Ρωσία, μέσω της Σερβίας, θα αποσταθεροποιήσει την περιοχή των Βαλκανίων

Κάμερον: Η Ρωσία, μέσω της Σερβίας, θα αποσταθεροποιήσει την περιοχή των Βαλκανίων

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, το απόγευμα της Τρίτης, ενώ αναφερόταν στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του βρετανικού κοινοβουλίου, έδειξε ξανά ότι η τρομοκρατική επίθεση στη Μπανίσκα και η συνάντηση με τους Βρετανούς στρατιώτες που έχουν αποβιβαστεί στο Κοσσυφοπέδιο στο πλαίσιο της KFOR - ήταν ένας από τους κύριους λόγους για τη μεγάλη επίσκεψη, την πρώτη εβδομάδα του χρόνου.

«Η επίθεση στην Μπάνισκα θα μπορούσε να ήταν ένα σοβαρό γεγονός, αν δείτε τον αριθμό των όπλων που μεταφέρθηκαν στο Κοσσυφοπέδιο και τον αριθμό των ανθρώπων, εάν αυτή η ομάδα δεν είχε αποτραπεί από την επιχείρηση της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου, θα έμοιαζε με μια σειρά επιθέσεων εναντίον σταθμών της Αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου, σημεία ελέγχου. Δεν ήταν μόνο όπλα αλλά βαρύς θανατηφόρος εξοπλισμός, οπότε αν μιλάτε για τους κινδύνους αυτών, με βάση τις γνώσεις μας ... τότε γνωρίζω πολύ καλά τον κίνδυνο και αυτός ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους ήθελα να πάω στο Κοσσυφοπέδιο, για να συναντηθώ με τη KFOR και τους διοικητές, τα βρετανικά στρατεύματα και να κάνω μια αξιολόγηση για το τι συνέβη ", δήλωσε ο David Cameron».

«Πρέπει να εκφράσουμε μεγάλη απογοήτευση για τη στάση της κυβέρνησης της Σερβίας. Δεν έχουμε αλλάξει τη γνώμη μας ότι πρέπει να δώσουμε στη Σερβία την ευκαιρία να έχουμε στόχους ευρωτλαντικού και δεν έχουμε αλλάξει τη γνώμη μας ότι εάν θέλουν ένα τέτοιο μέλλον, θα πρέπει να τους προσφερθεί. Αλλά αισθάνομαι μια αυξανόμενη απογοήτευση που συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο και κάνουν αυτά τα πράγματα, και πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι σχετικά με αυτό. Δεν ξέρω αν η ΕΕ και οι ΗΠΑ αισθάνονται την ίδια απογοήτευση, πρέπει να τους ρωτήσετε, αλλά παρατήρησα επίσης νευρικότητα σε αυτούς κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, επειδή αυτό που συνέβη στην Banjska ήταν ένας εξαιρετικός κίνδυνος».

Η περίπτωση της Banjska και όχι μόνο, σύμφωνα με τον Cameron, θα πρέπει να εξυπηρετήσει τη Δύση για να αναθεωρήσει την προσέγγισή της στις εξελίξεις στα δυτικά Βαλκάνια, φυσικά επίσης στο Κοσσυφοπέδιο, πεπεισμένος για τους στόχους αποσταθεροποίησης της Ρωσίας, για τους οποίους είπε ότι χρησιμοποιεί τα εργαλεία της στο Βαλκάνια, συμπεριλαμβανομένης της Σερβίας.

«Προφανώς η Ρωσία θέλει να κάνει περισσότερα για να αποσταθεροποιήσει τα Βαλκάνια, θέλει να κάνει περισσότερα μέσω των εργαλείων της, συμπεριλαμβανομένης της Σερβίας, θέλει να μετατρέψει αυτή την περιοχή σε λιγότερο ασφαλές μέρος, οπότε πρέπει να αυξήσουμε το παιχνίδι μας, για το τι μπορούμε να κάνουμε για να το νικήσουμε», δήλωσε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου