Το ετήσιο έλλειμμα στον αλβανικό προϋπολογισμό θα χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από εσωτερικό δανεισμό από το 2023

Το ετήσιο έλλειμμα στον αλβανικό προϋπολογισμό θα χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από εσωτερικό δανεισμό από το 2023

Το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2024 αναμένεται να χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου από την εγχώρια αγορά, ωστόσο η κυβέρνηση δεν αποκλείει το ενδεχόμενο έκδοσης νέου ευρωομολόγου στις διεθνείς αγορές.

Στο ετήσιο πρόγραμμα δανεισμού για το 2024, το Υπουργείο Οικονομικών και Οικονομίας (MFE) ανακοινώνει ότι το ετήσιο έλλειμμα θα χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από εσωτερικό δανεισμό και ρευστότητα από το 2023.

Πιο συγκεκριμένα, από προβλεπόμενο δημοσιονομικό έλλειμμα περίπου 61,3 δισ. λεκ ή 590 εκατ. ευρώ, ο εσωτερικός δανεισμός αναμένεται να χρηματοδοτήσει περίπου το 81,6% αυτού ή περίπου 50 δισ. ή 480 εκατ. ευρώ. Ο καθαρός εξωτερικός δανεισμός αναμένεται να είναι σε αρνητικά επίπεδα, ενώ το υπόλοιπο έλλειμμα αναμένεται να χρηματοδοτηθεί από τη φερόμενη θέση ρευστότητας το 2023.

Η συνολική αξία των ομολόγων που θα εκδοθούν στην εγχώρια αγορά κατά το 2024 αναμένεται να είναι περίπου 378,6 δισ. λεκ.
Οι μήνες με τη μεγαλύτερη αξία νέων εκδόσεων θα είναι ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος, αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι οι εν λόγω μήνες έχουν και τις μεγαλύτερες λήξεις υφιστάμενων χρεογράφων. Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, το MFE αναμένεται να πραγματοποιήσει σχεδόν το 30% του ετήσιου όγκου δανεισμού για το 2024.

Κατά το έτος 2023, το MFE ανακοινώνει ότι έχει ξεκινήσει την αξιολόγηση των τραπεζών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Market Developers μέσω της Μεθοδολογίας Αξιολόγησης, που εγκρίθηκε με την Εντολή του Υπουργού Οικονομικών στις 7.11.2022. Αυτή η αξιολόγηση θα πραγματοποιηθεί με συχνότητα 6 μηνών.

Ξεκινώντας από το δεύτερο τρίμηνο του 2024, το MFE στοχεύει να διεξάγει δημοπρασίες για την εξαγορά κρατικών ομολόγων αναφοράς που λήγουν το 2025, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος αναχρηματοδότησης εκείνου του έτους. Ο εξωτερικός δανεισμός αναμένεται να πραγματοποιηθεί κυρίως μέσω της εκταμίευσης δανείων που χρηματοδοτούν την υλοποίηση των έργων προτεραιότητας της κυβέρνησης, καθώς και της εκταμίευσης δημοσιονομικών ενισχύσεων των οποίων οι διαδικασίες και προϋποθέσεις μπορούν να εκπληρωθούν εντός του 2024.

Συνολικά, ο εξωτερικός δανεισμός κατά το 2024 εκτιμάται ότι θα είναι περίπου 36,6 δισ. λεκ ή 353 εκατ. ευρώ και λαμβάνοντας υπόψη το εξωτερικό χρέος που αποπληρώνεται στη διάρκεια του έτους, ο καθαρός εξωτερικός δανεισμός αναμένεται να είναι σε αρνητικά επίπεδα -15,6 δισ. λεκ.

Ωστόσο, σε περίπτωση που οι συνθήκες της αγοράς κατά το 2024 είναι ευνοϊκές, δεν αποκλείεται η δυνατότητα έγκαιρης προόδου με την έκδοση κατά το οικονομικό έτος 2024 νέου ευρωομολόγου, που προβλέπεται για το οικονομικό έτος 2025.

Η χρηματοδότηση των έργων θα συνίσταται στην εκταμίευση δανείων για τα έργα που έχουν ξεκινήσει που υλοποιούνται με τη χρηματοδότηση της Παγκόσμιας Τράπεζας, της KfW, της EBRD, της ΕΤΕπ και άλλων ξένων χρηματοδότων.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου