Αλβανική κυβέρνηση: Οδηγός... εκπαίδευσης για τους βουλευτές για την εξάλειψη της διαφθοράς εντός του 2027

Αλβανική κυβέρνηση: Οδηγός... εκπαίδευσης για τους βουλευτές για την εξάλειψη της διαφθοράς εντός του 2027

Ένας οδηγός για τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών που δημοσιεύθηκε για διαβούλευση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης περιλαμβάνει εν μέρει μια νέα προσέγγιση για τους εκλεγμένους στο Κοινοβούλιο της Αλβανίας.

Εστιάζοντας στην πτυχή της διαφθοράς και την εξάλειψη της σύγκρουσης συμφερόντων σε αυτές τις βαθμίδες, το έγγραφο διευκρινίζει ότι οι βουλευτές θα «εκπαιδευτούν» σε αυτά τα θέματα και για το λόγο αυτό, είναι η αύξηση των ικανοτήτων της Συνέλευσης να εκτελέσει αυτό το καθήκον.

Στην κατανομή των πεδίων και των στόχων, στο κεφάλαιο 2 ο οδηγός χωρίζει μια ενότητα με την ονομασία «δεοντολογικοί κώδικες. δήλωση πόθεν έσχες· καθεστώτα για την πρόληψη της σύγκρουσης συμφερόντων· τα όρια της ασυλίας από έρευνα, δίωξη ή δίκη πράξεων διαφθοράς στο βαθμό που είναι απαραίτητο σε μια δημοκρατική κοινωνία».

Για το θέμα αυτό προβλέπονται στρατηγικά μέτρα και βελτιώσεις του νομικού πλαισίου. Αυτό σχετίζεται με την πλήρη εναρμόνιση με τα διεθνή πρότυπα για την καταπολέμηση της δωροδοκίας ξένων δημοσίων υπαλλήλων μέσω της επικύρωσης της σύμβασης του ΟΟΣΑ, για την καταπολέμηση της δωροδοκίας ξένων δημοσίων υπαλλήλων στις διεθνείς επιχειρηματικές συναλλαγές της 17ης Δεκεμβρίου 1997 εντός του 2027.

Όσον αφορά την εφαρμογή και την ικανότητα, ο οδηγός παρέχει πολλά σημεία. Καταρχήν η περαιτέρω ενίσχυση των διοικητικών ικανοτήτων της Συνέλευσης για τη στήριξη των βουλευτών σε θέματα σύγκρουσης συμφερόντων, ηθικά ζητήματα, διαφθορά της νομοθεσίας κ.λπ.

Δεύτερον, η ικανότητα της Συνέλευσης να διασφαλίσει τη σωστή διόρθωση της νομοθεσίας για τη διαφθορά εντός του έτους 2027.

Τρίτον, η εφαρμογή του Κώδικα Δεοντολογίας των αναπληρωτών μέσω της επιβολής πειθαρχικών μέτρων σε περιπτώσεις παραβίασης των διατάξεων του Κώδικα σε επιτροπές και ολομέλειες (Διάρκεια: 2024-2030).

Τέταρτον, διοργάνωση ενημερωτικών συναντήσεων με νέους βουλευτές για κάθε νέο νομοθετικό σώμα για την εφαρμογή του Κώδικα Δεοντολογίας ή ηθικά ζητήματα και παροχή συνεχών συμβουλών σε θέματα σύγκρουσης συμφερόντων κατά την άσκηση των καθηκόντων τους ως βουλευτές (Διάρκεια 2024-2030).

Πέμπτον, η ολοκλήρωση του σχεδίου μεθοδολογίας για τον εντοπισμό του κινδύνου διαφθοράς στη νομοθετική διαδικασία που αναπτύχθηκε με την υποστήριξη εμπειρογνωμόνων του Westminster Foundation σε συνεργασία και την εκπαίδευση του προσωπικού της Συνέλευσης για την υλοποίησή του (Διάρκεια: 2024-2025).

Έκτον, η περαιτέρω ενίσχυση των διοικητικών ικανοτήτων της Συνέλευσης για την υποστήριξη των βουλευτών σε θέματα σύγκρουσης συμφερόντων, ηθικών θεμάτων κ.λπ. (Θερμός 2024-2030).

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου