Στα 1,3 δισ. ευρώ υπολογίζεται ο δανεισμός της αλβανικής κυβέρνησης το πρώτο τρίμηνο του 2024

Στα 1,3 δισ. ευρώ υπολογίζεται ο δανεισμός της αλβανικής κυβέρνησης το πρώτο τρίμηνο του 2024

Ο δανεισμός της αλβανικής κυβέρνησης στην εσωτερική χρηματοπιστωτική αγορά θα αυξηθεί το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους.

Σύμφωνα με το ημερολόγιο εκδόσεων του Υπουργείου Οικονομικών και Οικονομίας (MFE), ο προγραμματισμένος δανεισμός θα ανέλθει σε 144,5 δισ. λεκ (1,3 δισ. ευρώ), αυξημένος κατά 19,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022 και σχεδόν κατά 80% σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του 2023.

Σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, το υπουργείο αύξησε σημαντικά το ποσό των εξόδων που θα πραγματοποιηθούν κατά τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο, μειώνοντας παράλληλα την τιμή που είχε προγραμματιστεί για τον μήνα Μάρτιο.

Η συγκέντρωση υψηλών επιπέδων δανεισμού τους πρώτους μήνες του έτους πιθανότατα τείνει να προηγείται ενός νέου κύκλου αυξήσεων των επιτοκίων.

Η Τράπεζα της Αλβανίας εκτιμά ότι, ειδικότερα, οι εσωτερικές πληθωριστικές πιέσεις είναι υψηλές και ο προσανατολισμός που δόθηκε στις τελευταίες συνεδριάσεις υποδηλώνει ότι η μείωση του πληθωρισμού προς τον στόχο θα απαιτήσει περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων.

Το βασικό επιτόκιο στην Αλβανία παραμένει στα χαμηλότερα επίπεδα στην Ευρώπη και αναμένεται σταδιακά να αυξηθεί τουλάχιστον κοντά στο όριο του 4%.

Εν τω μεταξύ, οι πρώτοι μήνες του έτους χαρακτηρίζονται γενικά από υψηλότερη ζήτηση των εμπορικών τραπεζών να επενδύσουν σε ομόλογα. Μια τέτοια εικόνα παρατηρήθηκε και την ίδια περίοδο του 2023, όταν το υπουργείο εκμεταλλεύτηκε την υψηλή ζήτηση της αγοράς και τις μειωμένες αποδόσεις για να εκδώσει σε ορισμένες δημοπρασίες αξία χρέους υψηλότερη από την αρχική πρόβλεψη.

Ωστόσο, η σημαντική αύξηση του προγραμματισμένου δανεισμού στην εγχώρια αγορά μπορεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις για αυξημένες αποδόσεις, ακόμη και αν ληφθεί υπόψη η στασιμότητα της αποταμίευσης σε λεκ το 2023.

Ως επί το πλείστον, ο κρατικός δανεισμός στην εγχώρια χρηματοπιστωτική αγορά συνίσταται σε ανανέωση ή αναχρηματοδότηση ληξιπρόθεσμων μέσων. Η αναχρηματοδότηση του υφιστάμενου χρέους επιχειρείται να γίνει κυρίως μέσω κρατικών ομολόγων, ενώ η κάλυψη του νεοδημιουργημένου ελλείμματος προορίζεται να πραγματοποιηθεί μέσω ομολόγων.

Το επόμενο τρίμηνο αναμένεται να προσφέρει νέες επενδυτικές ευκαιρίες σε επενδυτές που ενδιαφέρονται για μακροπρόθεσμα μέσα.

Όπως είναι η παράδοση εδώ και χρόνια, τον Ιανουάριο θα διεξαχθεί νέα δημοπρασία 10ετών ομολόγων, αξίας 4 δισ. λεκ (38,7 εκατ. ευρώ). Τον περασμένο Ιανουάριο, η αξία έκδοσης 10ετών ομολόγων ήταν χαμηλότερη, στα 2,5 δισ. λεκ.

Τον Φεβρουάριο έχει προγραμματιστεί και νέα έκδοση 15ετών ομολόγων, προγραμματισμένου αρχικού ποσού δύο δισ. λεκ.

Σύμφωνα με το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2024, η συνολική αξία του νέου δανεισμού που αναμένεται να χρηματοδοτηθεί στην εγχώρια αγορά είναι 50 δισ. λεκ, από 25 δισ. που είχαν προγραμματιστεί για το 2023, με βάση την τελευταία κανονιστική πράξη.

Ως επί το πλείστον, η σημαντική μεταβολή της αξίας του εγχώριου δανεισμού σχετίζεται με τα ευρωομόλογα. Φέτος, η Αλβανία εξέδωσε το έκτο ευρωομόλογο της ιστορίας της, συνολικού ύψους 600 εκατ. ευρώ.

Για το 2024, η κυβέρνηση δεν έχει προγραμματίσει νέες εκδόσεις ευρωομολόγων και το μεγαλύτερο μέρος του προγραμματισμένου δημοσιονομικού ελλείμματος θα χρηματοδοτηθεί μέσω της έκδοσης χρεογράφων στην εσωτερική χρηματοπιστωτική αγορά.

Σύμφωνα με το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2024, η συνολική αξία του για το έτος 2023, το δημοσιονομικό έλλειμμα προβλέπεται στην αξία των 61,3 δισ. λεκ, μειωμένο σχεδόν κατά 34% σε σχέση με το φετινό σχέδιο. Σε πραγματικούς όρους, το έλλειμμα αναμένεται να μειωθεί στο 2,5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, σε επίπεδα κοντά στο 2023.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου