Κόσοβο και Αλβανία κλείνουν το έτος 2023 με κακή συνεργασία μεταξύ τους

Κόσοβο και Αλβανία κλείνουν το έτος 2023 με κακή συνεργασία μεταξύ τους

Αλβανία και Κόσοβο, ακόμη και για το έτος 2023, έχουν ανακηρυχθεί «πρωταθλητές» της φτώχειας στην Ευρώπη.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει αξιολογήσει το Κοσσυφοπέδιο και την Αλβανία ως τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης το 2023, με βάση το κατά κεφαλήν εισόδημα, το οποίο μετράται με υπολογισμό της αγοραστικής δύναμης, ένας πραγματικός δείκτης του πόσα χρήματα αξίζουν οι κάτοικοι μιας χώρας.

Η Αλβανία κατατάσσεται στην προτελευταία στην Ευρώπη με κατά κεφαλήν εισόδημα 19.000 δολαρίων (μετρούμενο σύμφωνα με το πρότυπο της αγοραστικής δύναμης).

Το Κοσσυφοπέδιο κατατάσσεται μετά την Αλβανία, η οποία έχει αυτόν τον δείκτη ακόμη χαμηλότερα, στα 15,6 χιλιάδες διεθνή δολάρια.

Όμως, ως πρωταθλητές της φτώχειας, τα δύο «αδελφά» κράτη, το Κόσοβο και η Αλβανία, κλείνουν το έτος 2023 με κακή συνεργασία μεταξύ τους.

Η Αλβανία συνεχίζει να κυριαρχεί στο εμπόριο με το Κοσσυφοπέδιο, στέλνοντας περισσότερα αγαθά από όσα λαμβάνει από το Κοσσυφοπέδιο.

Από την Αλβανία στο Κόσοβο, την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους, εισήλθαν περίπου 55 εκατ. ευρώ περισσότερα προϊόντα σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, με αύξηση περίπου 30%. Η αξία των εισαγωγών τους μήνες αυτούς ξεπέρασε το ποσό των 238,9 εκατ. ευρώ, ενώ το 2022 ξεπέρασε τα 183 εκατ. ευρώ.

Τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας του Κοσσυφοπεδίου κάνουν λόγο για ασθενή ανάπτυξη των εξαγωγών από το Κοσσυφοπέδιο στην Αλβανία - από 77 εκατ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2022, σε 82 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο του τρέχοντος έτους, με επέκταση μόλις 6,5%. .

Οι κυβερνήσεις του Κοσσυφοπεδίου και της Αλβανίας είχαν προγραμματίσει να πραγματοποιήσουν την ένατη κοινή συνάντηση τον Ιούνιο, αλλά απέτυχε.

Στην ένατη συνάντηση των δύο κυβερνήσεων αναμενόταν να υπογραφούν 13 συμφωνίες σε διαφορετικούς τομείς: δικαιοσύνη, εκπαίδευση, υγεία, γεωργία, πολιτισμός, επιχειρηματικότητα και άμυνα. Μεταξύ αυτών ήταν και δήλωση για την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της ασφάλειας.

Η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου έχει δηλώσει εκ των προτέρων ότι από τις 41 συμφωνίες που υπογράφηκαν στις δύο προηγούμενες συναντήσεις, οι 39 από αυτές έχουν εφαρμοστεί πλήρως και άλλες δύο βρίσκονται στο τελικό στάδιο εφαρμογής.

Ο Πρωθυπουργός Albin Kurti είπε ότι οι εμπορικές ανταλλαγές μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Αλβανίας φέτος έχουν φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο ποτέ.

Σε ανάρτησή του έγραψε ότι οι επενδύσεις της Αλβανίας στο Κοσσυφοπέδιο είναι επίσης οι υψηλότερες από ποτέ και ότι το 2019 ήταν 15,2 εκατ. ευρώ, ώσπου το 2022 πενταπλασιάστηκαν φτάνοντας τα 79,7 εκατ. ευρώ.

«Φέτος οι εμπορικές μας ανταλλαγές είναι οι υψηλότερες όλων των εποχών, καθώς απομένουν ακόμη τρεις μήνες μέχρι το τέλος του οικονομικού έτους. Οι επενδύσεις της Αλβανίας στο Κοσσυφοπέδιο είναι επίσης οι υψηλότερες από ποτέ.

Το 2019 ήταν μόλις 15,2 εκατ. ευρώ, ενώ το 2022 πενταπλασιάστηκαν φτάνοντας την αξία των 79,7 εκατ. ευρώ».

Άλλα στοιχεία της Τράπεζας της Αλβανίας δείχνουν ότι οι ξένες επενδύσεις του Κοσσυφοπεδίου στην Αλβανία έχουν επίσης αυξηθεί, φτάνοντας τα 52 εκατομμύρια ευρώ το 2022, με αύξηση 53% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, αν και παραμένουν πολύ χαμηλές σε σύγκριση με τις συνολικές επενδύσεις που προσέλκυσε η Αλβανία με μόλις 3,8%.

...

Στο ιστορικό επίπεδο των 1,1 δισ. ευρώ οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις στην Αλβανία φέτος

Οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις στην Αλβανία αυξήθηκαν εκ νέου το τρίτο τρίμηνο του έτους και ξεπέρασαν για πρώτη φορά την αξία του 1 δισ. ευρώ το 9μηνο. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Αλβα...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου