Το 30% των δήμων στην Αλβανία στα πρόθυρα εξαφάνισης από τον δημογραφικό χάρτη

Το 30% των δήμων στην Αλβανία στα πρόθυρα εξαφάνισης από τον δημογραφικό χάρτη

Η εκκένωση της Αλβανίας από τους νέους για περίπου τρεις δεκαετίες οδηγεί στη μείωση του αριθμού των γεννήσεων και των ποσοστών γονιμότητας.

Πέρυσι, ο αριθμός των γεννήσεων ανά 100 γυναίκες στην αναπαραγωγή έφτασε τα 121 παιδιά από 132 παιδιά που γεννήθηκαν το 2021, η ισχυρότερη πτώση από το 2015, όταν η χώρα κατακλύζεται από ένα υψηλό κύμα αιτούντων άσυλο στις χώρες της ΕΕ. Το 1990, 300 παιδιά γεννήθηκαν από 100 γυναίκες.

Σχεδόν το ένα τρίτο των δήμων της χώρας διατρέχουν τον κίνδυνο εξαφάνισης από τον δημογραφικό χάρτη, καθώς ο αριθμός των γεννήσεων κατευθύνεται προς το μηδέν, ενώ η φυσική αύξηση ήταν αρνητικό στο 82% των δήμων το 2021.

Τα συγκριτικά στοιχεία από τα Ηνωμένα Έθνη δείχνουν ότι η μείωση της γονιμότητας στην Αλβανία από το 1990 έως το 2021 ήταν τριπλάσια από ό, τι σε 52 χώρες της Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας. Όμως, καθώς άλλες χώρες προηγήθηκαν της κατάστασης, προσφέροντας κοινωνικά πακέτα για να επιβραδύνουν την παρακμή, η Αλβανία εξακολουθεί να έχει το πρόβλημα.

Η έλλειψη ακριβών δεδομένων σχετικά με τον οικιακό πληθυσμό στη χώρα, ειδικά στις περιοχές, καθιστά δύσκολη διαδικασία για όλες τις παρεμβάσεις. Πολλές ροές πληθυσμού στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και από την άλλη πλευρά, η αναβολή της απογραφής το 2020 για το τρέχον έτος ακύρωσε όλους τους άλλους δείκτες που σχετίζονται με τον πληθυσμό και την οικονομία, σε μια εποχή που η χώρα έχει δει ισχυρά κύματα μετανάστευσης από την τελευταία απογραφή 2011.

Οι δημογράφοι πιστεύουν ότι το ποσοστό γονιμότητας στην Αλβανία σε σύγκριση με τον πληθυσμό κατοίκων είναι υψηλότερο, αλλά η έλλειψη ακριβών δεδομένων για τον πληθυσμό καθιστά δύσκολη τη διαμόρφωση των μέσων παρέμβασης.

Το "Baby Bonus", μια πολιτική που ανέλαβε η αλβανική κυβέρνηση για την προώθηση των γεννήσεων απέτυχε, από το 2019, όταν η αίτησή της ξεκίνησε μέχρι το 2022, ο αριθμός των μωρών μειώθηκε κατά 13,5%.

Σχεδόν το 82% των δήμων της χώρας είχε αρνητικές φυσικές αυξήσεις το 2021, καθώς οι θάνατοι ήταν πολύ υψηλότεροι από τις γεννήσεις.

Οι τοπικές μονάδες είναι διαθέσιμα ζωτικά στοιχεία για το 2021, το οποίο ήταν ένα ασυνήθιστο έτος θνησιμότητας που προκλήθηκε από την πανδημία, όπου οι θάνατοι ήταν σχεδόν 30% υψηλότεροι από το μέσο όρο του 2016-2019.

Μόνο 11 δήμοι ήταν με θετικές φυσικές αυξήσεις, όπου οι γεννήσεις ήταν υψηλότερες από τους θανάτους και συγκεντρώνονται κυρίως στα βόρεια της χώρας. Με την επιστροφή στην κανονική θνησιμότητα το 2023, τώρα που έχει περάσει η πανδημία, τα δεδομένα φυσικής αύξησης παραμένουν ενοχλητικά.

Κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2023, πέντε περιφέρειες της χώρας κατέγραψαν θετικούς πρόσθετους πληθυσμούς, ενώ στις άλλες επτά περιφέρειες, η φυσική αύξηση του πληθυσμού είναι αρνητική.

Το δεύτερο τρίμηνο του 2023, η περιοχή με την υψηλότερη φυσική αύξηση είναι η Τίρανα, με 699 γεννήσεις περισσότερο από θανάτους, ενώ η περιοχή με τη χαμηλότερη φυσική αύξηση είναι η Κορυτσά, με 184 θανάτους περισσότερο από τις γεννήσεις.

...

Eurostat: Αργυρόκαστρο και Κορυτσά με τη μεγαλύτερη μείωση στη φυσική αύξηση του πληθυσμού στην Ευρώπη το 2021

Η μετανάστευση και η γήρανση μειώνουν ραγδαία τον πληθυσμό της Αλβανίας. Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι το Αργυρόκαστρο και η Κορυτσά κατατάχθηκαν μεταξύ των Ευρωπαϊκών Περιφερειών με...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου