Στον αέρα το άνοιγμα των ενταξιακών κεφαλαίων για την Αλβανία: Μπελέρης, Δημοκρατικό Κόμμα και περιουσιακό τα μεγαλύτερα αγκάθια

Στον αέρα το άνοιγμα των ενταξιακών κεφαλαίων για την Αλβανία: Μπελέρης, Δημοκρατικό Κόμμα και περιουσιακό τα μεγαλύτερα αγκάθια

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν όρισε ημερομηνία για το άνοιγμα των ενταξιακών κεφαλαίων με την Αλβανία. Δύο φαίνεται να είναι τα βασικά ζητήματα, η παρέμβαση της Ελλάδας στην υπόθεση «Μπελέρη», αλλά και η εσωτερική πολιτική κατάσταση στη χώρα. Επιπλέον, δίνεται έμφαση και στο χρόνιο περιουσιακό ζήτημα που παραμένει ανεπίλυτο. Στα συμπεράσματα του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ τονίζεται ότι:

«Το Συμβούλιο υπενθυμίζει ότι ο συνολικός και εποικοδομητικός πολιτικός διάλογος στη χώρα παραμένει ουσιαστικός για την προώθηση της υιοθέτησης μεταρρυθμίσεων που σχετίζονται με την ΕΕ.


Το Συμβούλιο καλεί την Αλβανία να συνεχίσει τις προσπάθειές της για την περαιτέρω ενίσχυση της προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων, της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης και της ελευθερίας της έκφρασης, καθώς και των δικαιωμάτων των ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες. Μεταξύ άλλων, το Συμβούλιο ενθαρρύνει την εφαρμογή μιας συνολικής μεταρρύθμισης του τομέα της γης και την εδραίωση των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας με διαφανή τρόπο, συμπεριλαμβανομένης της διεξαγωγής διαβουλεύσεων με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης περιπτώσεων παραποίησης εγγράφων και ταχείας προώθησης της καταχώρισης και διαδικασίας αποζημίωσης.

Τονίζεται επίσης ότι η Αλβανία πρέπει να ολοκληρώσει όλες τις διαδικασίες που σχετίζονται με την εθνική καταγραφή με πλήρη διαφάνεια και σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.
», αναφέρει το έγγραφο του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Σήμερα στις Βρυξέλλες πραγματοποιείται η σύνοδος κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αυτούς των Δυτικών Βαλκανίων. Στη σύνοδο κορυφής θα προεδρεύσει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel. Η ανακοίνωση της ΕΕ αναφέρει ότι η Σύνοδος Κορυφής είναι μια ευκαιρία να επιβεβαιωθεί εκ νέου η καίρια σημασία της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ της ΕΕ και των Δυτικών Βαλκανίων.


Προσέγγιση των εταίρων των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ και προώθηση της ολοκλήρωσης
Μέσω της συνεργασίας και των επενδύσεων, στόχος είναι να έρθουν τα Δυτικά Βαλκάνια πιο κοντά στην ΕΕ. Οι ηγέτες θα εξετάσουν πώς να χρησιμοποιήσουν τα υπάρχοντα πολιτικά και νομικά μέσα για να ξεκλειδώσουν ευκαιρίες συνεργασίας και ολοκλήρωσης.


Μετριασμός των επιπτώσεων της ρωσικής επιθετικότητας κατά της Ουκρανίας
Προκειμένου να μετριαστεί ο αντίκτυπος του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, η ΕΕ είναι αποφασισμένη να εντείνει περαιτέρω την πολιτική της δέσμευση με την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, επιπλέον της βοήθειας που έχει ήδη παρασχεθεί. Η ΕΕ θα συνεχίσει την υποστήριξή της στους εταίρους των Δυτικών Βαλκανίων για την αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων στις οικονομίες και τις κοινωνίες τους.


Εντατικοποίηση της πολιτικής δέσμευσης
Οι ηγέτες θα συζητήσουν τρόπους εμβάθυνσης της δέσμευσης μεταξύ της ΕΕ και των εταίρων της στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, αποφέροντας απτά οφέλη, ειδικά για τους νέους. Θα αξιολογήσουν την πρόοδο που σημειώθηκε σε επίπεδο ολοκλήρωσης, όπως η μείωση των τελών περιαγωγής.

Ενίσχυση της ασφάλειας και της οικοδόμησης ανθεκτικότητας
Η σύνοδος κορυφής θα είναι μια ευκαιρία να συζητηθούν συντονισμένες ενέργειες που σχετίζονται με θέματα ασφάλειας, τα οποία έχουν γίνει πιο «οξεία» μετά τη ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας. Ειδικότερα, η αντιμετώπιση της χειραγώγησης πληροφοριών είναι ένα θέμα που απασχολεί τους ηγέτες και απαιτεί τη βελτίωση της συλλογικής ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.

Η σύνοδος κορυφής αποτελεί μέρος της υλοποίησης της στρατηγικής ατζέντας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου 2019-2024, η οποία στοχεύει στη βελτίωση της ασφάλειας, της σταθερότητας και της παγκόσμιας δέσμευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η τελευταία συνάντηση μεταξύ της ΕΕ και των Δυτικών Βαλκανίων ήταν στα Τίρανα στις 6 Δεκεμβρίου 2022.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου