Αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας στην Αλβανία με 4,7% μόνο για το τρίτο τρίμηνο

Αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας στην Αλβανία με 4,7% μόνο για το τρίτο τρίμηνο

Η κατανάλωση ενέργειας στην Αλβανία αυξήθηκε το τρίτο τρίμηνο κατά 4,7%.

Το ενεργειακό ισοζύγιο που δημοσίευσε το INSTAT για τον Ιούλιο-Σεπτέμβριο δείχνει ότι υπήρξε άνοδος τόσο στα νοικοκυριά όσο και στις επιχειρήσεις. Η τάση αυτή ήταν αναμενόμενη στις συνθήκες ενός καλοκαιριού με εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες αλλά και για το μεγάλο τουριστικό ρεύμα της χώρας όπου οι επιχειρήσεις του κλάδου και των υποστηρικτικών βιομηχανιών και όχι μόνο εργάστηκαν δυναμικά.

Το ίδιο ανέφερε ότι κατά το τρίτο τρίμηνο του 2023 η διαθέσιμη ηλεκτρική ενέργεια αυξήθηκε κατά 3,9%. Η θετική αυτή επίδοση σχετίζεται με το γεγονός μιας ευνοϊκής υδάτινης χρονιάς όπως αποδείχθηκε φέτος.

Χάρη στην ευνοϊκότερη κατάσταση του νερού, οι εισαγωγές ήταν χαμηλότερες από ό,τι πριν από ένα χρόνο, ενώ οι εξαγωγές ήταν επίσης χαμηλότερες λόγω του γεγονότος ότι, σε αντίθεση με το 2022, οι δημόσιες εταιρείες ήταν πιο προσεκτικές με τη διαχείριση του αποθέματος νερού.

Οι δημόσιοι υδροηλεκτρικοί σταθμοί, το τρίτο τρίμηνο του 2023 παρήγαγαν 1.236 GWh από 1.026 GWh που παρήχθησαν το τρίτο τρίμηνο του 2022, σημειώνοντας έτσι αύξηση της παραγωγής κατά 20,4%.

Ιδιωτικοί υδροηλεκτρικοί σταθμοί και υδροηλεκτρικοί σταθμοί με παραχώρηση παρήγαγαν 346 GWh από 324 GWh που παρήχθησαν την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, σημειώνοντας αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας κατά 6,6%. -302 GWh, από -472 GWh που ήταν το τρίτο τρίμηνο του 2022», εκτιμά το INSTAT.

Τα στοιχεία δείχνουν αύξηση των ζημιών στο σύστημα διανομής, που σχετίζονται κυρίως με τεχνικές και προκύπτουν από το αποσβεσμένο δίκτυο. Υπενθυμίζουμε ότι οι δημόσιες εταιρείες έχουν αναστείλει τις επενδύσεις λόγω της έκτακτης ανάγκης εφοδιασμού, η οποία αναμένεται να διαρκέσει μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Συνολικά οι απώλειες σε όλο το δίκτυο μειώνονται.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου