ΕΤΑΑ: Η Αλβανία είναι η χώρα με τη χειρότερη διακυβέρνηση στην Ευρώπη, μετά τη Βοσνία

ΕΤΑΑ: Η Αλβανία είναι η χώρα με τη χειρότερη διακυβέρνηση στην Ευρώπη, μετά τη Βοσνία

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) εκτιμά ότι η Αλβανία είναι η χώρα με τη χειρότερη διακυβέρνηση στην Ευρώπη, μετά τη Βοσνία. Στην έκθεση Μετάβασης για το 2023, για τον δείκτη χρηστής διακυβέρνησης, η EBRD κατατάσσει την Αλβανία με 4,71 βαθμούς σε 10 πιθανούς.

Αυτό κατατάσσει την Αλβανία ως τη δεύτερη χώρα με την πιο προβληματική διακυβέρνηση στην Ευρώπη, αφήνοντας πίσω μόνο τη Βοσνία, η οποία βαθμολογείται με 4,09 βαθμούς. Στην τρίτη θέση από την τελευταία, το Κόσοβο με 4,85 βαθμούς, ενώ οι υπόλοιπες χώρες έχουν αξιολόγηση που κυμαίνεται μεταξύ 5 και 8 βαθμών.

Ο δείκτης χρηστής διακυβέρνησης είναι ένας από τους σημαντικότερους δείκτες στην Έκθεση Μετάβασης. Μετρά την ποιότητα των πολιτικών και οικονομικών θεσμών μιας χώρας, τα πρότυπα ακεραιότητας, τον έλεγχο της διαφθοράς και το κράτος δικαίου. Επιπλέον, ο δείκτης μετρά επίσης την ποιότητα διακυβέρνησης των ιδιωτικών εταιρειών.

Όμως η προτελευταία θέση στην Ευρώπη δεν είναι η μόνη ανησυχία για την Αλβανία. Τα ιστορικά στοιχεία δείχνουν ότι ο δείκτης αυτός επιδεινώνεται από χρόνο σε χρόνο.

Το 2016, η Αλβανία αξιολογήθηκε με 5,28 μονάδες στον δείκτη χρηστής διακυβέρνησης. Πέρυσι ο δείκτης μειώθηκε στις 4,74 μονάδες, ενώ φέτος έχει υποχωρήσει περαιτέρω στις 4,71 μονάδες.

Στην έκθεση της, η ΕΤΑΑ σημειώνει ότι ο δείκτης χρηστής διακυβέρνησης έχει βελτιωθεί στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ οι μόνες χώρες όπου η διακυβέρνηση έχει σημειώσει σημαντική επιδείνωση είναι η Αλβανία, η Βοσνία, ο Λίβανος και η Πολωνία.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου