Το πάρκο Karavasta «παραδίδεται» στις τράπεζες - Το δάνειο που λήφθηκε μεγαλύτερο του κόστους του έργου

Το πάρκο Karavasta «παραδίδεται» στις τράπεζες - Το δάνειο που λήφθηκε μεγαλύτερο του κόστους του έργου

Το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο της Αλβανίας, που έχει ήδη ολοκληρωθεί από τον επενδυτή Karavasta Solar, μέρος της Voltalia, ζήτησε από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΕRΕ) την άδεια μεταβίβασης των περιουσιακών στοιχείων στις τράπεζες από τις οποίες έχει λάβει δάνειο.

Αυτή είναι μια κανονική διαδικασία που συμβαίνει συχνά με έργα διαφορετικών τομέων, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας. Πρόκειται για τις τράπεζες από τις οποίες ο επενδυτής εξασφάλισε εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή.

Η ΕRΕ ενέκρινε την έναρξη της εξέτασης αυτού του αιτήματος της εταιρείας, αλλά ζήτησε να δοθούν πληροφορίες για τα αναμενόμενα αποτελέσματα αυτής της διαδικασίας, ενώ ζήτησε επίσης να δοθούν πληροφορίες για τους λόγους για τους οποίους η εταιρεία έλαβε δάνειο μεγαλύτερο από αυτό που χρειαζόταν για την υλοποίηση του έργου.

Τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης ενέκρινε χρηματοδότηση ύψους 28 εκατομμυρίων ευρώ σχετικά με το έργο του φωτοβολταϊκού σταθμού Karavasta. Το ποσό αυτό αποτελεί μόνο ένα μέρος του συνολικού κόστους που υπολογίστηκε ότι θα κοστίσει το πάρκο, το οποίο υπολογίζεται περίπου στα 125 εκατ. ευρώ. Η Voltalia κέρδισε τη δημοπρασία που ανακοίνωσε η αλβανική κυβέρνηση για φωτοβολταϊκό πάρκο στο Καραβαστά, όπου έδωσε τιμή 24,89 ευρώ/MWh.

Βάσει της συμφωνίας, το Karavasta Park θα πουλήσει το 50% της ηλεκτρικής ενέργειας στον αλβανικό δημόσιο φορέα μέσω 15ετούς σύμβασης πώλησης, ενώ το υπόλοιπο θα πωληθεί με μακροχρόνιες συμβάσεις σε ιδιωτικούς φορείς. Τον Μάρτιο του 2021, η ίδια εταιρεία κέρδισε και τη δημοπρασία για φωτοβολταϊκό σταθμό στο Spitalle στην τιμή των 29,89 ευρώ/MWH.

Σε αντίθεση με τον Καραβαστά για, το πάρκο αυτό, έμεινε στο μηδέν και δεν υπήρξαν εξελίξεις. Προβλέπεται να έχει εγκατεστημένη ισχύ 100 MWp εκ των οποίων τα 70 MW θα αγοραστούν από τον Διαχειριστή Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας μέσω σύμβασης αγοράς ισχύος σταθερής τιμής και τα 30 MW θα διαπραγματεύονται στην ελεύθερη αγορά.

...

Ολοκληρώνεται από τη Voltalia το φωτοβολταϊκό πάρκο Karavasta - Το μεγαλύτερο στο είδος του στα Δ. Βαλκάνια

 Μέσω επίσημης ανακοίνωσης, η γαλλική εταιρεία Voltalia ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε την κατασκευή του ηλιακού πάρκου Karavasta 140 MW και είναι έτοιμη να ξεκινήσει την παραγωγή ενέργειας. Η ετ...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου