Πλαφόν για αγορές έως 750€ σε μετρητά προτείνει ο Σύνδεσμος Τραπεζών στην Αλβανία

Πλαφόν για αγορές έως 750€ σε μετρητά προτείνει ο Σύνδεσμος Τραπεζών στην Αλβανία

Οι πολίτες δεν πρέπει να αγοράζουν αγαθά ή κατηγορίες αγαθών που κοστίζουν πάνω από 750 ευρώ σε μετρητά. Αυτή είναι η πρόταση του Συνδέσμου Τραπεζών στην αλβανική αγορά, με το επιχείρημα να επισημοποιηθούν οι πληρωμές και να βοηθηθεί η οικονομία.

Ο καθορισμός πλαφόν για πληρωμές σε μετρητά απαιτεί νομοθεσία σύμφωνα με τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου ορισμένες χώρες όπως η Ιταλία έχουν θέσει όριο τα 5.000 ευρώ και άλλες όπως η Ολλανδία τα 10.000 ευρώ. Εν τω μεταξύ, τα Σκόπια έχουν υιοθετήσει ανώτατο όριο 500 ευρώ για πληρωμές σε μετρητά.

Περίπου 1,6 τρισεκατομμύρια λεκ (15,4 δισ. ευρώ περίπου) κυκλοφορούν σήμερα στην αλβανική οικονομία, εκ των οποίων τα 400 δισεκατομμύρια, ή σχεδόν το 24 τοις εκατό του συνόλου, βρίσκονται εκτός τραπεζικού συστήματος.

Οι ειδικοί του συστήματος πληρωμών εκτιμούν ότι ο καθορισμός αυτού του πλαφόν θα μείωνε το χρηματικό ποσό εκτός τραπεζών.

Οι ψηφιακές πληρωμές δεν έχουν γίνει ακόμη μέρος της τοπικής κουλτούρας και αυτό φαίνεται και από τις μετρήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, που κατατάσσει τους Αλβανούς τελευταίους στην περιοχή για αγορές με χρεωστική κάρτα.

...

Αλβανία: 18,7 εκατ. πληρωμές μέσω τραπεζικών συναλλαγών πραγματοποιήθηκαν το πρώτο εξάμηνο του έτους

Η χρήση τραπεζικών τρόπων πληρωμής από Αλβανούς αυξάνεται περαιτέρω φέτος. Σύμφωνα με πληροφορίες της Τράπεζας της Αλβανίας, για το πρώτο εξάμηνο, ιδιώτες και επιχειρήσεις έχουν πραγματοποιήσει περίπο...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου