Αλβανία: 18,7 εκατ. πληρωμές μέσω τραπεζικών συναλλαγών πραγματοποιήθηκαν το πρώτο εξάμηνο του έτους

Αλβανία: 18,7 εκατ. πληρωμές μέσω τραπεζικών συναλλαγών πραγματοποιήθηκαν το πρώτο εξάμηνο του έτους

Η χρήση τραπεζικών τρόπων πληρωμής από Αλβανούς αυξάνεται περαιτέρω φέτος.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Τράπεζας της Αλβανίας, για το πρώτο εξάμηνο, ιδιώτες και επιχειρήσεις έχουν πραγματοποιήσει περίπου 18,7 εκατ. πληρωμές μέσω τραπεζικών συναλλαγών, σημειώνοντας αύξηση 17,6% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Εν τω μεταξύ, η συνολική αξία των συναλλαγών έφτασε τα 2,9 τρισ. λεκ, σημειώνοντας αύξηση 7,5% σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Η μικρότερη αύξηση των πληρωμών σε αξία σε σύγκριση με την αύξηση του αριθμού των συναλλαγών σχετίζεται και με την ενίσχυση του λεκ στη συναλλαγματική ισοτιμία, η οποία έχει συρρικνώσει τη στατιστική αξία των μεταβιβάσεων σε ξένο νόμισμα.

Ως προς τον αριθμό των ενεργειών, το κύριο βάρος στις τραπεζικές ενέργειες των Αλβανών συνεχίζουν να καταλαμβάνουν οι πληρωμές με κάρτα, με περίπου το 61% του συνόλου. Οι συναλλαγές με κάρτες εξακολουθούν να κυριαρχούνται από αναλήψεις μετρητών από ΑΤΜ, αλλά οι πληρωμές με κάρτα στα τερματικά POS αυξάνονται ραγδαία τα τελευταία χρόνια.

Η δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα τραπεζικών πληρωμών είναι οι μεταφορές πίστωσης από πελάτες. Αυτές περιλαμβάνουν πληρωμές που ξεκινούν από πελάτες σε υποκαταστήματα τραπεζών ή μέσω απομακρυσμένων τραπεζικών καναλιών, κυρίως διαδικτυακής τραπεζικής.

Η σημαντικότερη καινοτομία της φετινής χρονιάς είναι ότι στις τραπεζικές μεταφορές κυριαρχούν πλέον οι ενέργειες σε ηλεκτρονικά κανάλια. Περίπου το 56% του συνολικού αριθμού αυτών των μεταφορών έγιναν σε μη έντυπη μορφή, μέσω ηλεκτρονικών καναλιών.

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις της Τράπεζας της Αλβανίας, ο αριθμός των ενηλίκων που διαθέτουν τραπεζικό λογαριασμό έχει φτάσει στο 66% του συνόλου. Αυτό δείχνει ότι η χρήση τραπεζικών υπηρεσιών έχει σημειώσει σημαντική αύξηση τα τελευταία χρόνια.

Τα στοιχεία της Τράπεζας της Αλβανίας δείχνουν ότι ο συνολικός αριθμός των τραπεζικών λογαριασμών στις αρχές του τρέχοντος έτους ήταν περίπου 3,11 εκατομμύρια, σημειώνοντας αύξηση 2% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Κατά το 2022, ο αριθμός των ενεργών λογαριασμών στον τραπεζικό τομέα αυξήθηκε κατά περίπου 61.000. Ο αριθμός των τραπεζικών λογαριασμών έχει αυξηθεί σε όλα τα κύρια τμήματα πελατών, μεταξύ ιδιωτών και επιχειρήσεων κατοίκων και μη. Οι λογαριασμοί φυσικών κατοίκων έφτασαν τα 2,82 εκατ. περίπου, με ετήσια αύξηση 1,5%.

Ο αριθμός των τραπεζικών λογαριασμών στην Αλβανία έφτασε τον υψηλότερο αριθμό το 2016, με σχεδόν 3,5 εκατομμύρια. Την περίοδο 2016-2020 ο αριθμός τους παρουσίασε συνεχή μείωση, επηρεασμένος σημαντικά από την ενοποίηση του τραπεζικού τομέα και τη μείωση του συνολικού αριθμού των τραπεζών.

Αν και ο αριθμός των τραπεζικών λογαριασμών στην Αλβανία είναι υψηλότερος σε σύγκριση με τον συνολικό αριθμό του πληθυσμού, αυτό δεν δίνει απαραίτητα μια ιδέα για τη διείσδυση των τραπεζικών λογαριασμών στον πληθυσμό.

Ενώ πολλοί Αλβανοί έχουν πολλούς τραπεζικούς λογαριασμούς, ένα μεγάλο μέρος του ενήλικου πληθυσμού εξακολουθεί να μην έχει. Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, η Τράπεζα της Αλβανίας έχει συντάξει το νομοσχέδιο για τον βασικό λογαριασμό πληρωμών, το οποίο έχει ήδη αποσταλεί στη Βουλή της Αλβανίας για έγκριση.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι ο λογαριασμός πληρωμών με βασικές υπηρεσίες θα προσφέρεται σε καταναλωτές και ιδιώτες που κατοικούν στη Δημοκρατία της Αλβανίας από όλες τις εμπορικές τράπεζες δωρεάν ή με εύλογες χρεώσεις, υπό την προϋπόθεση ότι δεν διαθέτουν τραπεζικό λογαριασμό.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, εύλογο τέλος θα θεωρείται το τέλος που δεν υπερβαίνει το 50% του μέσου επιπέδου του τέλους που εφαρμόζει ο φορέας, για τις ίδιες υπηρεσίες που προσφέρονται μέσω λογαριασμού τακτικών πληρωμών.

Ωστόσο, οι τράπεζες θα υποχρεωθούν να προσφέρουν υπηρεσίες πληρωμών με μηδενικά τέλη, για τις κατηγορίες που ανήκουν στην ομάδα καταναλωτών που επωφελούνται από τα δικαιώματα που προβλέπονται στη νομοθεσία που ρυθμίζει την κοινωνική πρόνοια στη Δημοκρατία της Αλβανίας.

Περιλαμβάνονται δικαιούχοι επιδομάτων ανεργίας, δικαιούχοι οικονομικής ενίσχυσης, δικαιούχοι αναπηρία, δικαιούχοι αστικών και αγροτικών συντάξεων στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, δικαιούχοι οικονομικής ενίσχυσης τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και για άλλες κατηγορίες που καθορίζονται με ειδικές αποφάσεις. από την Τράπεζα της Αλβανίας.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου